“Tardigrad”, yani Türkçe adıyla “Su maymuncuğu” en aşırı koşullarda bile hayatta kalıyor, Ancak bunu nasıl başardığı bugüne kadar bilinmiyordu. Bilim insanları nihayet bu sırrın kapısını araladılar.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Önce “Tardigrad”ı tanıtalım: 8 bacaklı, omurgasız bir hayvancık.Dünyanın her yerinde yaşıyor. En zorlu koşullara bile dayanıklı. Örneğin, termometre sıfırın epey altına indiğinde ve radyasyon çok yoğunlaştığında “Tardigrad” büzüşüyor, yani kendi içine kapanıyor. Vücudundaki su dışarı atıyor ve bir tür uzun kış uykusuna dalıyor.
ABD’deki Marshall Üniversitesi araştırmacıları, uzun çalışmalardan sonra bu direncin sırrını çözdüklerini açıkladılar. Önce “Tardigrad”ları hayatta kalmanın son derece zor olduğu koşullara bıraktılar. Örneğin, eksi 80 derece zehirli maddeler açısından zengin bir ortam. İşte o zaman boyları bir milimetreyi geçmeyen bu mini minnacık canlıların “Serbest oksijen radikalleri” (Hidroksil, peroksil, alkolsil, azot oksit azot trioksit gibi kısa ömürlü moleküller) üretmeye başladığını fark ettiler. Biz insanlar için bu moleküller çok zararlı ama “Tardigrad”da direnç yeteneklerinde hayati bir rol oynuyorlar.
Çünkü yaşam koşulları giderek daha da zorlaştığında bu “Serbest oksijen radikalleri” hayvancığa “Kendini koru” mesajları gönderiyorlar. Bu moleküller “Tardigrad”ın vücudundaki temel proteinlerden biri olan amino asidi oksitliyor. Sonuç: Söz konusu proteinler yapı ve işlev değiştiriyor, Ve hayvancık derin bir uykuya dalıyor.
Araştırmacılar dış koşullar düzelmeye başladığında “Serbest oksijen radikalleri” üretiminin durduğunu ve “Tardigrad”ın uyandığını gözlemlediler. Bu keşfin yaşlanma sürecini daha iyi anlamaya yardımcı olacağı umuluyor. Ayrıca gezegenler arası yolculuklar için astronotların metabolizmalarının nasıl yıllarca sürecek şekilde uyutulabileceğine bir çözüm sağlayabileceği de düşünülüyor.