Taliban Haşhaş Ekimini Yasakladı! Avrupa'ya Sentetik Yasaklı Madde Akmaya Başladı!

Avrupa, bilinenlerden çok daha güçlü sentetik uyuşturucuların tehdit altında. Europol (Avrupa Polis Teşkilatı, bu yeni uyuşturucuların Avrupa’da çok ciddi sağlık ve güvenlik sorunları yaratabileceği uyarısında bulundu. Yasadışı “Opioid” tüketimi Avrupa Birliği’nde çok ciddi bir sorun oluşturuyor. Aşırı uyuşturucu tüketiminin yol atığı 6 bini aşkın ölümün 4’te 3’ünü “Opioid” kaynaklı vakalar oluşturuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

(Not: “Opioid”, haşhaş bitkisinde bulunan doğal maddelerden türetilen veyan onları taklit eden sözde bir ilaç sınıfı. Ağrı kesici başta olmak üzere beyinde çeşitli etkiler uyandırmak için kullanılıyor. Sadece AB’de değil, ABD’de de uyuşturucu ölümlerinin başlıca nedenini oluşturuyor.)

 

AB’de yaklaşık bir milyon “Opioid” tüketicisi her an ölüm riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Avrupa’da tüketilen eroinin hemen tümü Afganistan’dan geliyor. Ancak 2022 Nisan’ında Taliban yönetime gelince, haşhaş ekimini, dolayısıyla da afyon üretimini yasakladı. Bunun sonucu Afganistan’da haşhaş ve afyon üretimi 2023’te yüzde 95 azaldı.

 

Europol, şimdilik Avrupa’da eroin kıtlığı olmadığını, ancak Taliban’ın yasağının gelecekte etkilerinin görüleceğini belirtti ve ekledi: Eroin sıkıntısı nedeniyle piyasadaki boşluğu doldurmak için sentetik uyuşturucular ve Metamfetamin gibi uyarıcılar Avrupa’ya yoğun şekilde sokulabilir. Bu da Avrupa halklarının sağlığı ve kıtanın güvenliği için çok ciddi bir tehdit oluşturur.

 

Europol, bu yeni uyuşturuculara karşı Avrupa’yı hazırlamak için AB, İskandinav ve Baltık ülkelerini ortak eylem planı hazırlamaya çağırdı. Afganistan’dan Avrupa’ya eroin kaçakçılığı için 4 yol kullanılıyor: Balkanlar, Güney Avrupa, Kafkaslar ve Kuzey Avrupa.

 

Balkanlar güzergahında gümrüklerin güçlendirilmesi nedeniyle ele geçirilen eroin tutarı azalddı. Ukrayna savaşı da güzergahlarda değişikliğe neden oldu. Afganistan’dan gelen eroinin yeni transit merkezi olarak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ortaya çıktı. Europol, BAE’nin ayrıca kara para aklamanın ve organize suç örgütlerinin barınağının yeni merkezine dönüştüğü uyarısında da bulundu.



Etiketler: