Taliban Afganistan'da Kadınların Üniversite Eğitimi Almasını Yasakladı!

Afganistan'da Taliban rejimi, yönetimi ele almasının ardından aldığı kararlarla ülkede kadınlara yönelik olarak kısıtlamalarına devam ederken, bu kez kadınların üniversite eğitimi almalarını yasakladı. 

 

Afganistan'da Taliban rejimi, yönetimi ele almasının ardından aldığı kararlarla ülkede kadınlara yönelik olarak kısıtlamalarına devam ederken, bu kez kadınların üniversite eğitimi almalarını yasakladı. Afganistan'da Taliban rejimi, yönetimi ele almasının ardından aldığı kararlarla ülkede kadınlara yönelik olarak kısıtlamalarına devam ederken, bu kez kadınların üniversite eğitimi almalarını yasakladı. 

 

Habertürk'te yer alan habere göre; Afganistan'da Taliban rejimi, uyguladığı kararlarla Afgan kadınların hayatlarını kısıtlamaya devam ediyor. Bugün yapılan açıklamaya göre Taliban, kadınların üniversite eğitimi almasını yasakladı. Taliban'ın kararına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da tepki gösterdi. Kalın "İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" ifadelerini kullandı. Taliban hükümet sözcüsü, kadınların Afganistan'daki özel ve devlet üniversitelerine girmelerinin bir sonraki duyuruya kadar yasaklandığını açıkladı. Karar, Taliban hükümetinin toplantısının ardından açıklandı. Taliban, yönetimi altındaki kadınların haklarına bir darbe daha vurdu. Taliban daha önce kadınlara şehir dışına tek başına seyahat yasağı getirmiş, kamunun büyük bir bölümünde kadınların çalışmalarını da engellemişti. Kadınların başkent Kabil'de eğlence parkı ve bahçelere gitmelerine de yasak getirilmişti.

 

ABD VE İNGİLTERE'DEN TALİBAN'A KINAMA

 

ABD ve İngiltere, Taliban rejiminin kız öğrencilerin üniversitelere erişimini yasaklamasına dair kararını kınadı. ABD, "Taliban, tüm Afganların haklarına, özellikle kadın ve kız çocuklarının temel özgürlüğüne saygı duymadan uluslararası toplumun meşru bir üyesi olmayı bekleyemez." açıklamasını yaptı.

 

TÜRKİYE'DEN TALİBAN'IN KARARINA TEPKİ

 

Taliban'ın kararına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da tepki gösterdi. Kalın Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok." ifadelerini kullandı.