Taekwondo Dünya Şampiyonu Büşra Gamze Sabancı ile Özel Röportaj!

Raif Akyüz Taekwonda Dünya Şampiyonu Büşra Gamze Sabancı ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. İşte detaylar..

 

Röportaj: Raif Akyüz - Fenoreporter

 

Raif Akyüz: Büşra Gamze Sabancı’yı tanıyarak röportajımıza başlayalım.

 

Büşra Gamze Sabancı: Merhaba ben Büşra Gamze Sabancı, 01.01.1999 İstanbul doğumluyum. 2010 yılında taekwondo sporuna başlayıp 2014 ve 2015 yıllarında Türkiye şampiyonalarında elde ettiğim başarı ile 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübüne transfer oldum. 2016 yılında milli takıma seçilerek uluslararası yarışmada ülkeme bronz madalya , 2018 yılında ise altın madalya kazandırdım. 2021 yılında Türkiye şampiyonasında birinci olarak Portekiz’de yapılan Avrupa Şampiyonasına katıldım ve üçüncü oldum. 2022 yılında Stafu ile sponsorluk sözleşmesi imzaladım ve İsveç de yapılan Avrupa kupası yarışmasına katıldım. Bu yarışmada 3 farklı kategori de yarışarak 3 madalya kazandım. Bu madalyalar sayesinde 2023 Kasım ayında yapılacak Avrupa şampiyonasına seçmesiz katılma hakkı kazandım. Ve bu kotayı 2023 Avrupa şampiyonası için alan tek türk kadın sporcuyum. 2023 yılında mart ayında Portland’da yapılan U.S. World Open’da birinci oldum. Şuan da Amerika ‘da düzenlenen uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil ediyorum ve girdiğim yarışmaların hepsinde ülkemize altın madalya kazandırdım.

 

2017 yılında Marmara Üniversitesi spor bilimleri fakültesine milli sporcu kontenjanından girdim. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünü aynı zamanda çift anadal yaptığım spor yöneticiliği bölümü ve adalet bölümünü yüksek onur öğrencisi olarak bitirdim. 4 yılda 3 farklı bölümü aynı anda bitirdiğim sene türkiye şampiyonu oldum.

 

Şuan da Amerika’da olağanüstü yetenek vizesi ile bulunmaktayım. Burada antrenörlük yapmanın yanı sıra yarışmalara katılarak hem ülkemizi temsil ediyorum hem de Doktora eğitimi almak için hazırlık yapıyorum .

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Çok güzel bir kariyer Büşra  tebrik ederim . başarılın daim olsun

 

Büşra Gamze Sabancı: Teşekkür ederim Raif

 

Raif Akyüz: Taekwondo sporuna ilk olarak ne zaman ilgi duydun ve nasıl başladın?

 

Büşra Gamze Sabancı: Annem basketbol ya da voleybol sporu ile ilgilenmemi istiyordu bu yüzden beni sürekli okulun kurslarına götürüyordu. Ama ben bu konuda yeteneğimin olduğunu düşünmüyordum ve gitmek istemiyordum. Okuldan eve gelirken mahallemizde olan taekwondo salonunu gördüm. Çok uzun bir süre başlamaya cesaret edemedim en sonunda okul çıkışı gidip bilgi aldım. Akşam olduğunda anneme taekwondoya gitmek istediğimi söyledim. Oda ileride sen sıkılır bırakırsın ama istiyorsan yazdırabilirim dedi. O gün bugündür hala daha sıkılmadım ve 2010 yılında başladım .

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Peki antrenör olarak Avrupa ve Dünya Şampiyonu öncesi sporcularına ne gibi hazırlıklar yaptırıyorsun ?

 

Büşra Gamze Sabancı: Ben mental antrenmana önem veren bir antrenörüm. Zaten hali hazırda bu sporu 14 yıldır yaptığım ve bu konuda spor bilimleri fakültesinden mezun olduğum için eğitimlerimi yeni nesile göre uyarlayarak, onların ihtiyaçlarına yönelik yaptırıyorum. Bu yüzden teknik olarak zaten tamam bir şekilde yarışmaya katılıyorlar .

 

Raif Akyüz: Kişisel olarak Avrupa ve Dünya Şampiyonası öncesi ne gibi hazırlıklar yapıyorsunuz?

 

Büşra Gamze Sabancı: Öğrencilerimi nasıl hazırlıyorsam aynı şekilde kendimde hazırlanıyorum. Basamaklamalar ve metodlar farklı oluyor fakat yol aynı .

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Peki günde kaç kez antrenman yapıyorsun? 

 

Büşra Gamze Sabancı: Günde 2 antrenman olucak şekilde ayarlıyorum fakat bu periyot yarışma tarihlerime göre değişiklik gösteriyor .

 

Raif Akyüz: Harika Büşra. Başarıların neler ?

 

Büşra Gamze  Sabancı:

 

 

2014 Taekwondo Türkiye 3.üçüncüsü

2015 Taekwondo Türkiye 2.cisi

2015 Taekwondo Türkiye 3.üçüncüsü

2016 Taekwondo Türkiye 2.cisi

2016 Taekwondo Türkiye 3.üçüncüsü

2016 International 3. - National Team

2016 International 3. - National Team

2017 Taekwondo   Türkiye 2.cisi

2018 International 1. - National Team

2018 International 3. - National Team

2019 Taekwondo Türkiye 3.üçüncüsü

2021 Taekwondo Türkiye 1.cisi

2021 Taekwondo Portugal European Championship 3.- National Team

2022 Taekwondo Sweden International 2.cisi

2022 Taekwondo Sweden International 3.üçüncüsü

2022 Taekwondo European Cup 3.üçüncüsü

2023 Taekwondo Ouota for European Championships 1.cisi

2023 Taekwondo U.S World Open Taekwondo Championships 1.cisi

2023 Taekwondo U.S 6 May 2023 - Texas National Oualifier 1.cisi

2023 Taekwondo Texas Cup Championships 1.cisi

2023 Taekwondo International Las Vegas Championships 1.cisi

Gymnastics Taekwondo 2019 Türkiye 3.üçüncüsü

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Tebrik ederim Büşra başarılarınla gururlanıyoruz . Yolun her daim açık olsun 

 

Büşra Gamze Sabancı: Teşekkür ederim Raif aynı şekilde seninde yolun her daim açık olsun .

 

Raif Akyüz: Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim Büşra tekrardan .

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Büşra şuan hayal ettigin yerde misin?

 

Büşra Gamze Sabancı: Henüz değilim, hayal ettiğim ve hedeflediğim Büşra çok daha ileride

 

Raif Akyüz: İleriye dönük hedeflerin neler?

 

Büşra Gamze Sabancı: Amerika’da doktora eğitimi alıp akedemide kalmak istiyorum. 14 yıldır profesyonel spor yapmama rağmen hala daha başında olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Dünya şampiyonasında altın madalyayı hedefliyorum ve tabikide Aynı zamanda sporcu yetiştirerek milli takım antrenörlüğünü hedefliyorum .

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Bir sporcunun milli takıma girmesi için hangi kriterler gerekiyor?

 

Büşra Gamze Sabancı: Ben Türk milli takımı sporcusuyum. Türkiye de ilk olarak Türkiye Şampiyonası'nda derece elde etmeniz daha sonrasında yapılan seçmeyi kazanmanız gerekiyor. Sonrasında da Avrupa ya da Dünya Şampiyonası'na gidip ülkemizi temsil ediyoruz.

 

Raif Akyüz: Bir antrenör olarak yetenekli sporcuyu nasıl anlarsın?

 

Büşra Gamze Sabancı: Açıkçası Yetenekli ve yeteneksiz olarak hiç bir sporcumu ayırt etmiyorum. Antrenmanlarda bir sporcum istekli ve azimliyse, yapamadığı hareketi pes etmeden gayret ederek çalışıyorsa benim için zirve noktasındadır. Çünkü tüm tecrübelerime dayanarak söylüyorum ki Kendiside ileride zirvede olacaktır .

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Taekwondo sporu nasıl bir disiplin gerektiriyor ve toplumumuzda spora ve sporcuya verilen değeri nasıl değerlendiriyorsun?

 

Büşra Gamze Sabancı: Türkiye’de sporcu ve sporun toplum içindeki yeri oldukça önemlidir. Spor, gençlerin fiziksel sağlığını teşvik etmek, ulusal gurur kaynağı olmak ve sosyal bağları güçlendirmek için önemli bir rol oynar. Türkiye’de sporcular genellikle büyük bir ilgi ve saygı görürler, özellikle başarılı olanlar ulusal ve uluslararası arenada büyük övgü alır. Ancak, spora ve sporculara verilen değer, zaman zaman farklı spor dalları veya bireyler arasında değişebilir ve eleştirilere de maruz kalabilir. Özetle, Türkiye’de sporcu ve spor, toplumun önemli bir parçasını oluşturur ve genellikle büyük bir değer taşır.

 

Raif Akyüz: Sporcuların genel sorunları nedir ve çözüm yolları nelerdir?

 

Büşra Gamze Sabancı: Buna branşa yönelik cevap vermek istiyorum. Taekwondo branşında yıl içerisinde çok az sayıda yarışma düzenleniyor. Yarışmalar sporcunun eksiklerini görmesi ve bir sonraki yarışmaya daha iyi katılması için önemli bu yüzden bizlerin yurt dışındaki yarışmalara katılması gerekiyor ama ekonomik olarak pahalı olduğu için bir sporcunun yılda katıldığı max yarışma 3 veya 4 kez oluyor .

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Örnek bir sporcuyu nasıl tanımlarsınız yada iyi bir sporcu nasıl olmalı?

 

Büşra Gamze Sabancı: Bir örnek sporcu, sadece performans açısından değil, aynı zamanda karakter, disiplin ve ahlaki değerler açısından da olumlu bir örnek olmalıdır.

 

Raif Akyüz: Maça çıktığınız zaman rakibi nasıl inceliyorsunuz?

 

Büşra Gamze Sabancı: Rakibi değil kendimi incelemeyi tercih ediyorum. Çünkü benim branşım da zaten elimden gelenin en iyisini yaptığım noktada yarışmaya çıkıyorum. Bu yüzden bir taktiğim yok. Ama tabikide yarışmadan sonra kendimi ve rakibimi karşılaştırarak eksik yanlarımı görüp tamamlamaya çalışıyorum. Bu yüzden Amerikada yarışmalara katılıyor olmam beni çok geliştiriyor. Çünkü burada yarıştığım kişiler Dünya şampiyonasında derece yapan kişiler ve burada sürekli yarışmalar olduğu için her bir yarışmada daha da gelişmiş oluyor

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Taekwondo sporu hayatına neler kattı?

 

Büşra Gamze Sabancı: Hayatımı komple değiştirdi ve beni bambaşka bir insan yaptı diyebilirim. Akademik anlamda kişisel gelişim anlamında ve sosyal alanda bir çok faydası oldu .

 

Raif Akyüz: Son olarak Taekwondo sporunu yapmak isteyen adaylara ne gibi tavsiyelerde bulunursun ?

 

Büşra Gamze Sabancı: Spor yapmak isteyenlerin öncelikle hangi spor dalında veya fiziksel hedeflerde başarılı olmak istediklerini net bir şekilde belirlemeleri önemlidir. Başarılı bir sporcu olmak uzun vadeli bir çaba gerektirir, bu yüzden azimli olun ve hedeflerinize doğru ilerlemeye devam edin.

 

taekwondo dunya sampiyonu busra gamze sabanci ile ozel roportaj

 

Raif Akyüz: Bu güzel röportaj için teşekkür ederim Büşra .

 

Büşra Gamze Sabancı: Asıl ben teşekkür ederim Raif bu güzel röportaj için. 

 

Not: Büşra Gamze Sabancı'nın Instagram sayfası @busragamzesabanci'dır.