Süper Bakterilere Karşı Yeni Bir Antibiyotik Geliştirildi!

Amerikalı araştırmacılar, bakterilerin doğada bulunan antibiyotiklere karşı kalkan oluşturmalarını önleyen yepyeni bir antibiyotik geliştirdiler.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Gerçekten iyi bir haber bu. Çünkü bakterilerin antibiyotiklere karşı giderek artan direnci tüm dünyada sürekli büyüyen ve derinleşen bir sağlık sorununa dönüştü. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dirençli bakteriler günümüzde sıtmadan veya AİDS’e yol açan HİV virüsünden daha çok can alıyor. Bilanço vermek gerekirse, dünyada her yıl 5 milyon dolaylarında insanın ölümüne neden oluyor.

 

Giderek daha da büyüyen bu tehdidin farkında olan bilim insanları, süper bakterilere karşı yeni silahlar geliştirmek için araştırmalarını iyice yoğunlaştırdılar. Bunun için önce doğanın ürettiği antibakteri mekanizmalarını incelediler. Örneğin “teixobaktine” ve clovibaktine” gibi bakterilen.

 

ABD’de Harvard Üniversitesi araştırmacıları, yeni antibiyotikler geliştirmek farklı bir yöntem geliştirdiler: Bakterilerin savunma sistemlerini çökertmek için sentetik bir antibyotik üretmek. Geleneksel antibiyotikler  bakterilerin çok özel bir bölümünü, protein üreten “Ribozom”ları hedef alıyor. Aslında “Ribozom”lar masum. Bünyeye gerekli proteinlerden sorumlu. Ancak bakterinin “Ribozom”ları kendilerini hayatta tutacak protein üretiyorlar. İşte geleneksel antibiyotikler  bakterilerin “Ribozom”larını hedef alarak protein üretilmesini durdurmaya çalışıyorlar.

 

Ne var ki, bakteriler de akıllı veya kurnaz:  Onlar da “Ribozom”ların yapısını değiştirerek antibiyotiklerin etkili olmasını önlüyor. İşte yeni süper antibiyotik, bakterilerin ezberini bozmayı amaçlıyor. Her türlü direnci önlemek için”Ribozom”da hedef bakterinin hemen yakınına yapışabilen bir molekül tasarladılar. Böylece bu antibiyotik bakteri tarafından kolay kolay yerinden sökülemiyor.

 

Bilim insanlarına göre, süper bakterilere karşı bu yeni silahın sağlayacağı sonuç şu: Bakteriler meydanı boş bulup diledikleri gibi üreyemeyecekler. Geleneksel antibiyotiklere karşı son derece dayanıklı olan bakteri odaklarının da direnci kırılacak.



Etiketler: