Sultan Ahmet Camii'nin Tarihi Nedir? Nasıl Gidilir?

Sultan Ahmet Camii’ni Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar…

 

Haber: Berna Yılmaz

 

Sultan Ahmet Camisi 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmet tarafından Mimar Sinan’ın öğrencisi olan Sedefkâr Mehmed Ağa'ya İstanbul'daki tarihi yarımadaya yaptırılmıştır. Yapımına 1609’da başlanmış ve 7 yıl süren yoğun çalışmaların ardından 1616’da tamamlanmıştır. Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalar şeklinde yapılmış ancak bazı bölümleri günümüze kadar ulaşamamıştır.

Sedefkâr Mehmed Ağa da ustası olan Mimar Sinan’dan öğrendiği gibi örümcekleri uzak tutmak için Sultan Ahmet Cami’nin avizelerine devekuşu yumurtaları koydurtmuştur. Caminin içinde yer alan hat dekorasyonları dönemin en büyük hat sanatçısı olan Seyid Kasım Gubari tarafından yapılmıştır.

 

 

Caminin duvarlarında mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir. Caminin duvarlarında 21 bin 43 adet göz alıcı İznik Çinisi bulunmaktadır. Ayasofya’nın cami vasfını yitirip müze haline getirilmesi ile birlikte İstanbul’un ana camisi olma özelliğini kazanmıştır. Sultan Ahmet'in 16'ncı Osmanlı Padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır. Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biridir. Caminin ibadethane bölümü 64x72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir. Eşsiz mimarisi ve tarihinin dışında 6 minare özelliğiyle de oldukça dikkat çekmiş Türkiye’nin 6 minareli ilk camisidir.

Sultan Ahmet Cami, 1985 yılında UNESCO tarafından korunma altına alınmış ve Dünya mirasları listesine eklenmiştir. İstanbul‘un en önemli tarihi merkezlerinden biri olan camii, her gün binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. 

 

 

Nasıl Gidir?

 

Sultan Ahmet Cami için Tarihi Yarımada’dan geçen Bağcılar- Kabataş Tramvay Hattı’nı kullanmak en kolay yoldur. Anadolu’dan gelecek olanlar Kabataş’a ya da Eminönü’ne deniz yolu ile gelip buradan tramvaya binebilirsiniz. Buradan yürüme mesafesi ise 10 dakikadır.