Su Aygırlarıyla İlgili Ezberbozan Araştırma! Kanatları Yok Ama Uçabiliyorlar!

Geçenlerde yayınlanan bir araştırma inanılmaz bir iddia ortaya attı: Su aygırları çok hızlı koştuklarında uçabiliyorlar!

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Su aygırı dünyanın en büyük hayvanlarından biri. Erkeği 3 tondan fazla ağırlığa sahip ve son derece tehlikeli. Adları zamanlarının büyük bölümünü suda geçirmelerinden geliyor. Zaten “Hippoptam” eski Yunanca’da “Su atı” anlamına geliyor. Türkçe’ye “Su aygırı” diye çevrilmesinin nedeni de bu.

 

İngiltere’de “Kraliyet Veteriner Okulu” araştırmacıları, yayınladıkları bir bilimsel makalede,  30 kadar su aygırıı kapsayan gözlemlerini aktardılar. Buna göre, su aygırları ilerlerken 4 ayaklarını birden kullanmıyorlar. Örneğin, önce ön sağ ve arka sol ayaklarını hareket ettiriyorlar Sonra ön sol ve arka sağ ayaklarını harekete geçiriyorlar.

 

Cüsseler su aygırına yakın fillerin yürüyüşü biraz farklı: Onlar örneğin önce iki sol ayaklarını harekete geçiriyor, sonra iki sağ ayaklarını devreye sokuyorlar. Yani, su aygırı atlar gibi dört nala koşamıyor ama hızlandığında bir süre havada kalabiliyor. Bu da onun havalandığı, yani uçtuğu izlenimini veriyor. Havadaki bu süre ne kadar? Cevap: Saniyenin 0,3’ü kadar!