Sıra Dışı Bir Değeri Olan Tablonun İnanılmaz Öyküsü!

Orta Çağ’ın en önemli ressamlarından olan ve ”Caravage” diye bilinen  Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) eseri olan “Ecce Homo” (Latince’de “İşte Adam” anlamına geliyor) tablosu az daha 2021’de sadece 1.500 Euro başlangıç fiyatıyla müzayedede satılacaktı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Şimdi Madrid’deki birkaç aylığına Prado müzesinde sergileniyor. Bilinmeyen bir ressama ait olduğu sanılan tablonun Caravage’ın eseri olduğu son dakika anlaşıldı. Tepeden tırnağa restore edildi. 1605 ile 1609 arasında yapılan tablo elleri bağlı, başında dikenli bir taç bulunan Hazreti İsa’yı çarmıha gerilmeden hemen önce dönemin Kudüs Valisi Ponce Pilate’ın halka göstermesini konu alıyor.

 

Dünyanın çeşitli müzelerinde ve koleksiyonlarında Caravage’ın 60 kadar tablosunun bulunduğu tahmin ediliyor. 300 yıldan uzun süre boyunca unutulan Caravage’ın dehası 1950’lerde yeniden anlaşıldı. Caravage’ın yeni tespit edilebilen Hazreti İsa tablosunun 17’nci yüzyılın ortalarında dönemin İspanya Kralı 4’üncü Philippe’in koleksiyonunda yer aldığı anlaşıldı. Daha sonra 4’üncü Philippe’ın oğlu 2’nci Charles’ın sarayında serilendi.

 

Madrid’deki San Fernando Akademisi’ne bağışlanan tablo 1823’te İspanyol diplomat ve devlet adamı Evaristo Perez de Castro’nun mülkiyetine geçti. Daha sonra izi kaybolan tablo 2021 Nsan’ında bulundu. Caravage hayranı İspanyol ressam Jose deRibera’nın öğrencilerinden birine ait olduğu sanılan tablo Madrid’deki bir müzayede evi tarafından 1.500 Euro fiyatla satışa konuldu.

 

Uzmanların uyardığı Prado müzesi tablonun Caravage eseri olduğunu kanıtladı. Hemen ardından İspanyol hükümeti tablonun satışını ve yurt dışına çıkarılmasını yasakladı. Tablo şimdi emin ellerde.



Etiketler: