Sindirim Sistemi Hastalıkları Uzmanlarının Menülerinde Hangi Besinler Var Hangileri Yok?

Gastroenterologlar, yani sindirim sistemi hastalıkları uzmanları, kırmızı etten ve kola gibi sodalı içeceklerden uzak duruyorlar. Bağırsaklarının sağlığını korumak için birçok besini de masalarına koymuyorlar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Herkesin küçük besin kaçamakları var. Kimileri yorucu bir iş gününün ardından büyük bir külah çikolatalı dondurmaya bayılıyor. Kimileri hafta sonunda büyük bir bardak kola eşliğinde pizzayı tercih ediyor. Kimileri de örneğin, mis gibi kızarmış patates eşliğinde burger yemeyi…

 

Doktorlar ve beslenme uzmanları, insanları sevdiği yemeklerden uzaklaştırmaya çalışmanın pek işe yaramadığını biliyorlar. Çünkü böyle bir çaba tam tersin sonuç veriyor ve insanları o besinlere daha çok itiyor.

 

Ancak bazı besinler var kı, gastroenterologların hemen hemen tümü uzak duruyorlar. Önce bir hatırlatma: Sindirim sisteminiz için zararlı yiyecekleri ara sıra tüketmek ömrünüzü kısaltmaz ama düzenli veya sık sık yemek bağırsak sağlığınız için hiç de iyi olmaz.

 

İşte sindirim sistemi hastalıkları uzmanlarının uzak durduğu besinler:

 

1-Protein yüklenmiş yiyecekler: Gerçek meyvelerle ve ceviz-fındık gibi kabuklu yiyeceklerle hazırlanmış olanlar bir ölçüde anlayışla karşılanabilir. Ancak özellikle sporcular için geliştirilmiş ve aşırı proteinli işlenmiş besinlerden uzak durun. Çünkü mide şişkinliğine ve gaza neden oluyorlar. Uzmanlara göre aynı proteini bir bardak sütten, fıstık ezmesinden, birkaç cevizden de alabilirsiniz.

 

2-Biftek: Kırmızı ete düşkün olanlar için elbette iyi bir haber değil. Ancak gastroenterologlar biftekten ve hamburgerden bucak bucak kaçıyorlar. Neden? İşte cevapları: “Kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri, kolon kanseri ve kalın bağırsak poliplerine (Tümör benzeri zararsız oluşumlar ama artarsa ciddi sağlık sorunları yaratabiliyor) neden olabiliyor. Çünkü biftek ve işlenmiş et ürünleri doymuş yağ açısından zengin yiyecekler. Onlardan çok fazla tüketirseniz, örneğin günde 100 gramdan fazla yemeyenlere göre kolon kanserine yakalanma riskiniz çok daha yüksek olur.

 

3-Hot-dog ve şarküteri ürünleri: Bazıları için bir hot-dog’a “Hayır” demek zor olabilir. Ancak gastroenterologlar Bu tür etlerden ve şarküterilerden uzak durulması gerektiğini belirtiyorlar. Gerekçeleri: “Bu tür işlenmiş kırmızı etler kolorektal kansere (Not: Kolon ve rektumda görülen kanser) yakalanma tehlikesini çok artırıyor. Zaten araştırmalar da haftada 4 defadan fazla kırmızı et veya işlenmiş et ürünleri yiyenlerin kolon kanserine yakalanma riskinin yüzde 20 daha fazla olduğunu ortaya koydu.”

 

4-Kızarmış balık veya tavuk: Sorun balık veya tavukta değil. Kızartıldıkları yağda. Çünkü bu kızartma yağları Damar çeperlerinde yağ ve diğer maddelerin birikmesine yol açıyor. Zamanla bu birikim kalp krizlerini veya beyin kanamalarını tetikleyebiliyor.

 

5-Sodalı içecekler: Sodalı veya şekerli içecekleri düzenli tüketen biriyseniz, bu alışkanlığınızı bir an önce terketmeniz en iyisi. Çünkü sodalı içecekler diyabetten kalp hastalıklarına kadar bir dizi kronik hastalıklara yol açıyor. Ayrıca, şişkinlik, reflü gibi mide ve bağırsak hastalıklarını tetikliyor. Doktorlar, “Siz siz olun, gazlı ve kafeinli içecekleri bırakın” diyorlar.

 

6-Beyaz ekmek: Doktorlar kesin konuşuyor: Rafine tahıllar bağırsak için faydalı değil. Araştırmalar, kırmızı et ve rafine tahıllar, yani beyaz ekmek temelli beslenme “Divertikül” riskini artırıyor. Peki, “Divertikül” ne? Bağırsak iç yüzeyinde bulunan astarda fıtıklaşma şeklinde kendini gösteren küçük baloncuk şeklindeki yapılar. İşte bu yapılarda iltihaplanma veya enfeksiyon ortaya çıkarsa, ciddi bir sağlık sorununa yol açabiliyor. Çözüm? Tam buğday ekmeği tercih edin. Arada bir canınız çekerse yumuşak ekmekten birkaç lokma yiyebilirsiniz. O kadarcık kaçamağın bağırsaklarınıza olumsuz etkisi olmaz.



Etiketler: