Siesta Hikayelerine Çok İnanmayın Geceleri Düzenli Uyku Yeterli!

Uyku açığını kapatmak için gündüzleri biraz kestirmek, şekerleme veya yaygın adıyla siesta yapmak aslında pek işe yaramıyor. Daha doğrusu, sadece kısa vadede bir rahatlama getiriyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Uyku eksikliği kavrama yeteneklerimizi sınırlandırıyor. Ayrıca tepkilerimizi yavaşlatıyor, sinirlerimizi biliyor ve hatta akıl sağlığımıza olumsuz etkiler yapıyor. Oysa yapılan araştırmalara göre, dünyada insanların yüzde 62’si iyi uyuyamadıklarından yakınıyor. Yine araştırmalarda bu şikayetçilerin gecede ortalama uyku süresinin 6,8 saat kadar olduğu ortaya çıktı. Oysa ertesi güne sağlıklı başlamak için 8 saat uyumak gerekiyor.

 

Uyku açığı olanların bazıları hafta sonları, yani tatil günleri daha uzun süre uyuyarak bunu dengelemeye çalışıyor. Bazıları ise öğle yemeği tatilinde veya fırsat bulduğunda siesta yapma yoluna gidiyor. Araştırmalarda bu şekerlemenin kısa vadede faydalı olabileceği, ancak daha sonra bir açmazla karşılaşıldığını ortaya koydu: Çünkü istikrarsız, hatta dengesiz bir sürece giriliyor. Yani, geceler biraz uyunuyor, açığın gündüzleri kapatılmasına çalışılıyor. Ve bu bir alışkanlığa dönüşüyor.

 

Ayrıca gündüz kestirmesi kesinlikle gece uykusunun yerini tutmuyor.



Etiketler: