Seyit Onbaşı'nın MeÅŸhur FotoÄŸrafında Bulunan Askerin Öyküsü Nedir?

Åžeyit Onbaşı'yı, 276 kiloluk top mermisinin hikayesini ve bu fotoÄŸrafı biliyoruz. Bu fotoÄŸrafta neden Seyit Onbaşı' nın arkasında baÅŸka bir asker daha var? Olayın asıl kahramanları Åžeyit Onbaşı ve mermi olmasına raÄŸmen neden bu fotoÄŸraf karesine baÅŸka bir asker girmiÅŸtir? Ä°ÅŸte merak edilen soruların yanıtları ve o fotoÄŸrafın ilginç öyküsü.. 

 

Åžeyit Onbaşı'yı, 276 kiloluk top mermisinin hikayesini ve bu fotoÄŸrafı biliyoruz. Bu fotoÄŸrafta neden Seyit Onbaşı' nın arkasında baÅŸka bir asker daha var? Olayın asıl kahramanları Åžeyit Onbaşı ve mermi olmasına raÄŸmen neden bu fotoÄŸraf karesine baÅŸka bir asker girmiÅŸtir? FotoÄŸraf karesine giren asker tesadüfen orada bulunan biri deÄŸildir. NiÄŸdeli Ali lakaplı Ali Çolak’tır. NiÄŸdeli Ali ilk savaÅŸ tecrübesini 1912 yılında katıldığı Balkan Harbi'nde edinir. Balkan Harbi'nin bitiminde evine NiÄŸde'ye dönen Ali evlenir. Fakat bu kez de Birinci Dünya Savaşı patlak verir ve Ali'yi Çanakkale Cephesine çağırırlar. NiÄŸdeli Ali cepheye ulaÅŸmak için trenle Balıkesir'e gider. Fakat Balıkesir'den Çanakkale'ye herhangi bir vasıta bulunmaz. Kutsal vatan toprağının düÅŸman ayakları altında  ezilmesini içine sindiremeyen Ali, cepheye varmak için Balıkesir'den Çanakkale'ye kadar yürür. Çanakkale'deki birliÄŸine vardıktan sonra Mecidiye Bataryası'nda görevlendirilir.

 

seyit onbasi nin fotografinin ilginc oykusu

 

Mecidiye Bataryası son derece önemlidir. Çünkü diÄŸer birlikler yok olmuÅŸtur. Bunun farkında olan Ä°ngilizler bu bataryayı hedef alır ve savaÅŸ gemisinden atılan tahrip gücü yüksek bir mermi ile bataryayı vururlar. Batarya Komutanı Yüzbaşı Hilmi Bey hemen bölgeye gelir. Yaralı ve saÄŸ kalan askerleri arayan ararken de aÄŸlayan yüzbaşı imdat feryatlarının geldiÄŸi yöne doÄŸru giderek toprağın altındaki NiÄŸdeli Ali'yi kurtarır. NiÄŸdeli Ali ayaÄŸa kalktıktan sonra yaralı arkadaÅŸları var mı diye gezerken ayağına bir ÅŸey takılır. Bunun bir ayak olduÄŸunu fark eden Ali patlamanın etkisiyle diklemesine yere saplanan bir arkadaşını yine Yüzbaşı Hilmi Bey ile toprağın altından çıkarır. Toprağın altından çıkarılan Seyit Onbaşı’dır.

 

Bu olayların yaÅŸanmasından kısa bir süre sonra ellerinde kalan son top mermisini Seyit Onbaşı topun aÄŸzına sürer. NiÄŸdeli Ali'ye ise bataryanın üstüne çıkmasını ve atılan merminin isabet edip etmediÄŸini kontrol etmesini söyleyip topu ateÅŸler. Saniyeler sonra NiÄŸdeli Ali bağırır: "Seyit Onbaşım vurduk! Gemi isabet aldı". DüÅŸmana ait en büyük savaÅŸ gemisi olan Ä°ngilizler'in Ocean zırhlısı Ege'nin sularına gömülmeye baÅŸlamıştır.