Şeker Gerçekten Sağlığımız İçin Bir Zehir Mi? Gerçekler Pek Öyle Söylemiyor!

Diyabet hastası değilseniz, kan şekerinizi sürekli gözlemeniz gerekir mi? Sosyal edyada son zamanlarda yoğun bir tartışma yaşanıyor, hatta glukoz oranını ölçmek için tıbbi imkanlardan yararlanılması öneriliyor.

 

Şekeri beslenme rejimimizden tamamen çıkarmalı mıyız, yoksa kan şekeri düzeyini kontrol altında tutmak yeterli olur mu? İşte uzmanların sorulara yanıtları…

 

Soru-Şeker oranını kafaya takmak ve kan şekerinin yükselmesini önlemek için sürekli çaba harcamak doğru mu?

 

Cevap-Diyabeti olan kişilerde kan şekerindeki değişiklikler sağlıkları için çok önem taşıyor. Bu durumda olanların beslenmelerine dikkat etmeleri, başta insülin olmak üzere doktorlarının tavsiye edeceği ilaçları kullanmaları şart.

 

Buna karşılık sağlıkları yerinde olan kişilerde kan şekeri değişikliklerinin bünyedeki etkileri konusunda yeterli bilgi ve kanıta sahip değiliz. Tavsiyemiz: Bu kişilerin boş vaatlere karşı para koparmak isteyenlerden uzak durmaları.

 

Aynı şekilde, sağlıklı kişilerde kan şekerinin yükselmesi belki bir ölçüde anksiyete yaratabilir ama bunun bedenden mi, yoksa zihinden mi kaynaklandığını bilmiyoruz. En iyisi üstünde durmamak…

 

Soru-Kan şekeri artışının bünyedeki etkileri konusunda neler biliniyor?

 

Cevap-Bir rahatsızlığı olanlarda kan şekeri artışının vücutta “Oksidan stres” denilen bir kimyasal olaya yol açtığını biliyoruz. Bu bir hücrede bir kibrit çakmak gibi bir şey. “Oksidan stres” hafife alınmamalı, çünkü diyabet komplikasyonlarına, örneğin kal-damar sorunlarına yol açan etkenlerden biri olabilir.

 

Ancak sağlıklı kişilerde kan şekeri sıçramasının bu tür gelişmelere neden olabileceği konusunda elimizde veri yok.

 

Soru-Şeker bünyemiz için gerekli mi?

 

Cevap-Gereklilikten de öte vazgeçilmez. Hayatta kalmak için şart olan besinlerden biri.



Etiketler: