Say Yayınları'ndan Yeni Kitap! 'Kısa Yunan Mitolojisi'

Son dönemde yayınladığı kitaplarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren Türkiye'nin saygın yayın evlerinden Say Yayıları Liv Albert tarafından kaleme alınan, çevirisi Ekin Duru tarafından yapılan yeni kitabı 'Kısa Yunan Mitoloji'ni yayımladı. 

 

Son dönemde yayınladığı kitaplarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren Türkiye'nin saygın yayın evlerinden Say Yayıları Liv Albert tarafından kaleme alınan, çevirisi Ekin Duru tarafından yapılan yeni kitabı 'Kısa Yunan Mitoloji'ni yayımladı. 

 

kisa yunan mitolojisi kitabinin konusu nedir

 

'Kısa Yunan Mitolojisi' kitabının konusu nedir? 

 

Hestia, Dionysos ve Poseidon. Herakles, Perseus ve İason. Scylla, Sphinx ve Medusa. Bu isimler hep karşınıza çıkıyor ama karakterlerin özelliklerini, başlarından hangi olayların geçtiğini, kimlerin birbiriyle iyi geçindiğini, kimlerin birbiriyle kavgalı olduğunu, kimin hangi sembolü taşıdığını hatırlayamıyorsunuz. Kısa Yunan Mitolojisi Yunan mitlerinde adı geçen tanrılar, tanrıçalar, kahramanlar ve canavarlar hakkında size kolayca aklınızda tutabileceğiniz bilgiler veriyor. Kitabı süsleyen renkli resimler de her karakterin başrolü oynadığı en önemli Yunan mitlerini okurken olayları zihninizde canlandırmanıza yardımcı oluyor. Yunan mitolojisinde kim kimdir, artık bu konuya tam olarak vâkıf olacaksınız!

 

***

 

Yunan mitolojisi binlerce yıl önce sözlü bir gelenek olarak başlamıştır. Eski Yunanlılar çevrelerindeki doğal ortamı anlayıp açıklamak için bu öykülerden yararlanmışlardır. Dünya nasıl yaratılmıştı? İnsanlık nasıl oluşmuştu? Zaman içinde bu söylenceler kuşaktan kuşağa aktarıldı, daha sonra epik şiirler halinde kayıt altına alındı ve en sonunda da dünyanın ilk tiyatro salonlarında binlerce izleyicinin önünde sergilenen temsillere dönüştü.

 

***

 

Yunan mitolojisinin tüm figürleri başlıca dört grupta toplanır: Tanrılar ve Tanrıçalar, Kahramanlar, Ölümlüler ve Canavarlar

 

***

 

Olymposlular, Yunan tanrılarının en güçlüleriydi ama mitolojide yüzlerce başka tanrı da vardı. Burada ilah sözcüğünü kullanıyoruz: Bunlar (bizim açımızdan) insana benzer karakterlerdi, Olymposlu değillerdi ama aynı zamanda ölümlü de değillerdi. Yunan mitolojisinde bu kategoriye dâhil olan birçok karakter bulunmaktadır.

 

***

 

Zeus, tanrıların kralıydı. Teknik olarak gökyüzünün, iklimin vb. tanrısıydı ama aslında tüm tanrıların tanrısıydı, her zaman dediği dedikti; karşısına çıkan hemen herkesi yok etmek için gücünü ve nüfuzunu kullanmaktan çekinmezdi.

 

***

 

Kirke, Sihir Tanrıçası’dır ve kendisi de bir cadıdır. Ona, Madeline Miller’ın aynı isimdeki romanından aşina olabilirsiniz. Kirke, Helios ile nimf Perseis’in kızı; Aeetes ve Pasiphae’nin (evet, aynı Pasiphae) kız kardeşidir. Aynı zamanda, erkek kardeşi Aeetes’ın kızı ve bir diğer cadı olan Medea’nın da halasıdır. Kirke, gizemli Aiaia Adası’nda diğer nimfler, aslanlar ve kurtlarla birlikte yaşar.

 

***

 

İlk Olimposlulardan biri olan Poseidon, Zeus’un erkek kardeşi ve deniz tanrısıydı. Aynı zamanda, dalgaların dörtnala koşan atları andırmasından ötürü atların da tanrısıydı. Eski Yunanlılar, Poseidon’un depremleri de meydana getirdiğine inanıyorlardı, bu yüzden ona Dünyayı Sarsan diyorlardı (bu bir tür takma isimdi ancak kendi ismiyle birlikte de kullanılıyordu). Poseidon’un sembolleri atlar ve yunuslardı ve çoğu kez yarı at yarı balık olan hippocamp adındaki bir yaratığın çektiği bir savaş arabasına binmiş şekilde resmediliyordu.