Sahibinin 100 Yıl Satışını Yasakladığı Eski Para Koleksiyonu Süre Dolunca Rekor Ücrete Satıldı!

Bir Danimarkalı’nın topladığı ve 100 yıl boyunca güvenli bir yerde sakladığı eski para koleksiyonu, vade dolunca açık artırmayla satışa çıkarıldı ve 14,8 milyon Euro’ya alıcı buldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta 8 saat süren açık artırma sonunda 286 sikkeden oluşan koleksiyon 14 milyon 820 bin 900 Euro karşılığı yeni sahibini buldu. Bu, başlangıçta öngörülen değerin yüzde 25 üstünde satılması anlamına geliyor. Ama bu satışla herşey bitmedi. Çünkü Lars Emil Bruun adlı koleksiyoncunun bıraktığı hazine 20 binin üstünde sikkeden oluşuyor ve toplam değeri 67 milyon Euro olarak değerlendiriliyor.

 

Danimarkalı bir işadamı olan Lars Emil Bruun bu koleksiyonu 1922’de Bille-Brahe adlı soylu bir aileden satın aldı. Ertesi yıl öldü. Ölmeden önce son arzusunu aile üyelerine bildirdi. Söylentilere göre, Birinci Dünya Savaşı’nın yıkımlarına tanık olan Bruun, ulusal bir hazine olarak değerlendirdiği koleksiyonunun başına bir şey gelmesinden korkuyordu.

 

Bu korku nedeniyle bir vasiyet hazırladı: 1Ölümümden itibaren 100 yıl boyunca, koleksiyonum güvenli bir yerde saklı tutulacak.” Vasiyeti yerine getirildi ve ancak ölümünden 100 yıl sonra koleksiyonunun parça parça satışına başlandı.