Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Deprem Bölgesinde Salgın Hastalık Açıklaması! Kontrol Altında!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesindeki salgın hastalık iddialarıyla ilgili konuşurken çarpıcı açıklamalar yaptı. 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesindeki salgın hastalık iddialarıyla ilgili konuşurken çarpıcı açıklamalar yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca deprem bölgesindeki salgın hastalık iddialarıyla ilgili konuşurken çarpıcı açıklamalar yaptı. 

 

NTV’nin aktardığı habere göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde yaralanan ve tedavi altında olan kişi sayısının 21 bin 859 olduğunu söyledi. Toplamda 13 bin 612 kişi ise taburcu edildi. Kahramanmaraş merkezli iki depremde büyük yıkımın oluştuğu Hatay'da çalışmalar devam ediyor.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'daki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, deprem bölgesindeki sağlık faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi. Türkiye'nin, 6 Şubat sabahı herkesi dehşete düşüren bir afete uyandığını belirten Koca, "Devletimiz istisnasız bütün imkanlarıyla milletimiz, inanç ve yardımseverliğiyle 6 Şubat sabahından beri burada. Bizler de afet gününden beri, depremden büyük hasar gören illerimizden biri olan Hatay'dayız. Burada ve tüm bölgede insan gücünün sınırı neyse onu zorluyor ve sağlık hizmetini sunuyoruz." dedi.

 

21 BİN 859 YARALININ TEDAVİSİ SÜRÜYOR

 

Afet bölgesindeki sabit birimlerde 13 bini hekim olmak üzere 19 bin kişinin hizmet verdiğini anlatan Koca, şunları söyledi:

"74 bin sağlık personeli ve diğer 47 bin personelle Sağlık Bakanlığının bölgedeki personel sayısı yaklaşık 140 bindir. Diğer bir ifadeyle yaklaşık olarak Bakanlığımızın ilgili her 8 personelinden biri afet bölgesindedir. İçiniz müsterih olsun. Bugün itibarıyla 10 afet ilinde, deprem sebebiyle halen yatan hasta sayısı 6 bin 108. Toplam yatan hasta sayısı ise 21 bin 859'dur. Dün taburcu olan 1607 hastayla birlikte taburcu edilen toplam hasta sayısı 13 bin 612'dir. Sadece dün 902 cerrahi operasyon gerçekleştirilmiştir. Afetin ilk gününden itibaren gerçekleştirilen operasyon sayısı 10 bin 601'dir. Hekimlerimizin tecrübesi sonucunda cerrahi operasyonlar ve acil müdahalelerde çok büyük başarılar ortaya konmuştur. Kendilerini hayatın devamına adayan sağlık çalışanı arkadaşlarıma, sizler adına teşekkür ediyorum.”

 

51 BİN HASTAYA TAHLİYE
 

Deprem bölgesinden çoğunluğu ilk günlerde olmak üzere 51 bin 152 hasta ve yaralının diğer şehirlerdeki hastanelere nakledildiğini dile getiren Bakan Koca, bölgede halen görev başında olan ambulans sayısının 1267 olduğuna işaret etti.

 

"SALGIN CAN YAKICI OLABİLİR”

 

Afetten etkilenen şehirlerde şu an öne çıkan görevlerinin, halk sağlığını tehdit edebilecek şartlara karşı mücadele etmek olduğunu vurgulayan Bakan Koca, "Örnekler, deprem gibi afetlerden sonra salgın hastalıkların can yakıcı olabildiğini göstermektedir." dedi.

 

1181 NOKTADA KLOR ÖLÇÜMÜ

 

Suyun sağlıklı olmasının, halk sağlığının başta gelen şartlarından olduğuna işaret eden Sağlık Bakanı Koca, bu amaçla tankerle su verilen toplam 1181 noktada klor ölçümünün yapıldığını aktardı. Afetin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde 8 bin 379 noktada "bakiye klor ölçümü" yapıldığını, 6 bin 832 noktada bu oranın uygun, 1547 noktada ise yetersiz bulunduğunu bildirdi. Koca, "Elde edilen sonuçlar üzerine içme suyu olarak şişelenmiş suların kullanımı için çalışma başlatılmış, tankerlerle getirilen kullanım klorlanması yoluna gidilmiştir." dedi.

 

5 BİN 746 KİŞİDE BAĞIRSAK ENFEKSİYONU

 

Çevre temizliğinin sağlanmasının, atıkların toplanmasının, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından son derece önemli olduğunun altını çizen Koca, tüm çadır kentlerde, halk sağlığı uzmanı görevlendirildiğini, sağlık risklerinin kontrolünün sağlandığını kaydetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şöyle devam etti:

 

"Salgına meydan vermemek, kurumların aldığı tedbirlerin yanı sıra hijyene vereceğimiz önem de her birimizin görevidir. Bu bilgilerle birlikte şu bakımdan müsterih olmanızı isterim, afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, bilimsel adı sürveyans sistemi olan erken uyarı sisteminin kurulmasıyla şu an kontrol altındadır. İshalli hastalıklar, döküntülü hastalıklar, sarılık, grip benzeri hastalıklar günlük olarak takip edilmekte, hastalık sinyalleri izlenmektedir. Halen sürdürülmekte olan sağlık taramalarında 5 bin 746 kişi de bağırsak enfeksiyonunun, 1483 kişide döküntülü hastalıklara, 103 kişide sarılığa, 61 bin 880 kişide grip benzeri hastalıklara rastlamış ve tedavilerine hemen başlamıştır.

 

“Bölgede, bağırsak ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında bir artış gözlenmesine rağmen afete maruz kalan illerde ciddi bir halk sağlığı tehlikesi bulunmadığına işaret eden Koca, "Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler şu an, Sürveyans Erken Uyarı Sistemi'nin kurulmasıyla kontrol altında görünmektedir. Kolera ve tifo gibi hastalıklara rastlanmadı. Fakat bir iki ay zarfında havaların ısınmaya başlayacak olması sebebiyle bölge halkı titizlik içinde, bizler teyakkuz halinde olmalıyız." değerlendirmesini yaptı.

 

3 BİNE YAKIN HEKİM GÖREV YAPIYOR

 

Sadece Hatay'da 100 ambulansın halen köylerde sağlık taraması yaptığını anlatan Bakan Koca, "Afet bölgesinde 906 aile sağlığı merkezi, 2 bin 940 hekimle hizmet veriyor. Bu merkezlerimizle birlikte birinci basamak sağlık kurumu sayısı bini aşıyor. Sadece bu birinci basamak sağlık kurumlarımızda bugüne dek 221 bin 799 hastayla ilgilendik. Çadır kentlerde depremzede ve vatandaşımızın hemen yanı başında 94 sağlık merkezi kurmuş ve şu ana dek 7 bin 774 hastaya hizmet vermiş durumdayız." bilgisini verdi.

 

1 MİLYON KİŞİ MUAYENE EDİLDİ

 

Afetten etkilenen illerde, birinci basamak sağlık hizmeti muayene sayısının ilk 12 günde 962 bin 482'ye ulaştığını, bugünün de ilave edilmesiyle sayının 1 milyona ulaştığını bildiren Koca, "Bu sayı devletimizin sağlıktaki gücüdür. 10 ilimiz adına gönlünüz müsterih olsun." şeklinde konuştu.

 

6 BİN 447 BEBEK DÜNYAYA GELDİ

 

Bakan Koca, depremden etkilenen illerde başlatılan ruhsal ve psikososyal destek hizmetlerinde de 44 bin 200 kişiye ulaştıklarını bildirdi. Deprem bölgesinde, afetin ilk gününden bugüne kadar 6 bin 447 bebeğin dünyaya geldiğini bildiren Koca, her doğan çocuğun bir umut olduğunu söyledi. Bu bebeklere hayırlı ve uzun ömür dileyen Koca, bebeklere ve annelerine gerekli sağlık hizmetinin aksatılmaksızın verildiğini vurguladı.