Rusya Asyalı Åžirketler Ä°çin Koordinasyon Merkezi Kurdu!

Rusya ekonomisi ABD ve Avrupa'nın ambargolarına raÄŸmen büyüyor. Rusya-Ukrayna savaşı da dahil birçok gerekçeyle ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya'ya yönelik ambargoları ve diÄŸer ekonomik kısıtlamaları ülke ekonomisinin büyümesini engelleyemedi. Rusya son olarak Çinli ÅŸirketler baÅŸta olmak üzere Asyalı tüm ÅŸirketlerin Moskova ile ticari baÄŸlarını güçlendirmek için 'Ulusal Koordinasyon Merkezi' kurdu

 

Rusya ekonomisi 2023 yılında yüzde 3,5'lik büyüme ile herkesi ÅŸaşırttı. Çünkü uzun süredir ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'ya karşı ambargolar ve çeÅŸitli ekonomik kısıtlamalar uyguluyor. Bu politikaların temelinde Rusya Ukrayna savaşı dahil birçok gerekçe bulunuyor. Batı, Rusya'ya askeri alanda olduÄŸu kadar ekonomik alanda da zarar vermek isterken Rusya, ülkede Avrupalı ve ABD'li ÅŸirketlerin yerine Çinli ve diÄŸer Asyalı ülkelerin ÅŸirketlerini konumlandırıyor. Bu süreci hızlandırmak için Moskova'da 'Ulusal Koordinasyon Merkezi' kuruldu.

 

ABD ve Avrupa ile ticaret çöktü

 

Eurostat'ın istatistiklerine göre, AB'den Rusya'ya ihracat yaklaşık yüzde 40 oranında düÅŸtü. Avrupa, Rus hidrokarbonlarına bağımlılığını en aza indirmek, önümüzdeki birkaç yıl içinde sıfıra indirmek için çaba harcıyor. ABD ile Rusya'nın ticaret hacmi de birkaç kat azaldı. Washington da Rusya'dan ithalatı en aza indirmeye çalışıyor. ÖrneÄŸin Rusya'dan uranyum ithalatına yasak getirildi. Washington yönetimi, uzay roketleri için Rus motoru alımını durdurma niyetini de açıklamıştı.

 

ABD yaptırımları korkutsa da su yolunu buluyor!

 

Asyalı ve Orta DoÄŸulu ÅŸirketler, Rus ortaklarıyla iÅŸbirliÄŸi nedeniyle ABD yaptırımlarıyla karşılaÅŸma riski altında bulunuyor. Rusya'nın Asyalı muhatapları döviz transferleri, hava ve kara ulaşımı, ABD'nin ikincil yaptırımları gibi konularda sorunlar yaşıyor. Çin atasözündeki gibi 'su her zaman yolunu buluyor' ve 140 milyonluk Rusya pazarına girmek isteyen Çinli, Hintli, Arap ve Türk firmalar Rusya'da yatırıma devam ediyor. Üstelik Batılı ÅŸirket ve markaların bu pazardan çıkışından faydalanarak yeni ortaklıklar geliÅŸtiriyor. ÖrneÄŸin, bir Çinli yatırımcı "Batı'nın Rusya'da bizim için bıraktığı boÅŸlukları dolduracağız" diyor. Bu Çinlinin ÅŸirketi, ÅŸu anda büyük bir Çinli otomobil üreticisinin, bir zamanlar Avrupalı bir otomobil devine ait olan bir Rus fabrikasında üretim yapmasına yardımcı oluyor. Resmi verilere göre, 2023 yılında Asya ile ticaret ve iÅŸ birliÄŸi, Rusya'nın dış ticaret cirosunun yüzde 70'ini aÅŸtı.

 

NCC iÅŸ dünyası örgütleriyle devleti buluÅŸturdu

 

Rus medyasından Nezavisimaya'nın haberine göre, Uluslararası Ticari Ä°ÅŸbirliÄŸi Ulusal Koordinasyon Merkezi (NCC) 2023 yılının sonlarında Moskova'da faaliyete geçti ve Asyalı firmaların Rusya'da iÅŸ yapmasına destek oluyor. NCC, Asya pazarlarını araÅŸtırmak ve ticari iÅŸbirliÄŸi kurmak için üst düzey bir düÅŸünce kuruluÅŸu olarak ortaya çıktı. Rus iÅŸletmelerinin DoÄŸu'ya açılması ve Asya ticareti ile yatırımlarının Rusya'ya gelmesi için ana kapı olmayı hedefliyor. NCC profesyonelleri, Rus ÅŸirketleri için güvenilir ortaklar bulmaya, endüstrileri, düzenlemeleri ve pazar eÄŸilimlerini analiz etmeye ve Rusya'nın yanı sıra çoÄŸu Asya ülkesinde baÅŸarılı iÅŸletmeler için çok önemli olan yüksek hükümet yetkilileriyle iletiÅŸime geçmeye yardımcı oluyor. NCC'nin temel misyonunun Asya, Orta DoÄŸu, Afrika ve Latin Amerika'da yeni pazarlara giren ve yeni ortaklıklar kuran Rus ticari kuruluÅŸları için bir uzmanlık ve en iyi hizmet merkezi olmak olduÄŸu belirtiliyor. NCC'nin kurucuları arasında Rusya Sanayiciler ve GiriÅŸimciler BirliÄŸi, Ticaret ve Sanayi Odası, Rusya Ä°hracat Merkezi ve "Business Russia" BirliÄŸi gibi en büyük iÅŸ dernekleri yer alıyor. Rusya Bilimler Akademisi Çin ve ÇaÄŸdaÅŸ Asya Enstitüsü de projeye katıldı. Yabancı yatırım stratejileri, Rusya'nın en eski ve en tanınmış yatırım ÅŸirketi olan A1 ile iÅŸbirliÄŸi içinde hazırlanıyor. Rus Demiryolları gibi devlete ait devlerin yanı sıra özel sektöre ait Renova ve AEON da NCC üyeleri arasında yer alırken, Alfa Bank ve Gazpromneft'in de NCC'ye katılacağı açıklandı.

 

Devlet adına hareket ediyor ve güven veriyor

 

Analist Andrey Guryev, "Rus iÅŸ insanları baÅŸlangıçta DoÄŸu'ya yönelme konusunda isteksizdi. Batı'yı tanıyorlar ve Avrupa ile Amerika'nın iÅŸ kültürlerini iyi biliyorlar. Asya ise çoÄŸu büyük ÅŸirket için bilinmeyen bir yerdi. Åžimdi durum farklı. Asya'ya ilgi her yerde artıyor. Çin, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ya da Hindistan öne çıkıyor. NCC, üst düzey yöneticileri Asya ve Orta DoÄŸu'da iÅŸ yapmaya yönlendirmek için kuruldu" diyor. Özel danışmanlık ÅŸirketlerinden farklı olarak NCC, Rus hükümeti adına hareket ediyor ve Çin'de olduÄŸu gibi büyük projelerini yetkililerle koordine etmeye alışkın Asyalı meslektaÅŸları tarafından güvenilir ve sorumlu bir ortak olarak görülüyor. Rusya'ya gelen Asyalı iÅŸ adamları ticaret ve yatırım fırsatlarını belirlemek, doÄŸru yerel ortakları bulmak, karmaşık Rus mevzuatını anlamak için böyle bir rehbere ihtiyaç duyuyordu. Yaptırım riskleri ne olursa olsun, yüzlerce Asyalı ÅŸirket bu fırsatlardan yararlanmaya geliyor. NCC, Asyalı iÅŸ dünyası örgütleriyle de iliÅŸkilerini geliÅŸtiriyor.



Etiketler: