Türk Edebiyatında önemli yere sayip olan; Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve diplomat Ruşen Eşref Ünaydın Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Türk Edebiyatında önemli yere sayip olan; Türk gazeteci, yazar, siyasetçi ve diplomat Ruşen Eşref Ünaydın Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Ruşen Eşref Ünaydın Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Ruşen Eşref Ünaydın Kimdir? Ruşen Eşref Ünaydın 18 Mart 1892 İstanbul'da doğdu. Galatasaray Sultanisini ve Darülfünun Edebiyat Fakültesini bitirdi. Askerî Baytar Âlisinde, Darülmuallimini Âlide Türkçe ve Fransızca öğretmenliği yaptı. Yazarlık hayatına 1914 yılında mütercimlikle başladı. 1918 yılında Yeni Gün muhabiri olarak Kafkasya'ya, Tasviri Efkar muhabiri olarak Sivas'a gitti. Servet-i Fünun, Donanma, Tedrisat, Türk Yurdu ve Yeni Mecmua dergilerinde yayınladığı mülakat, mensur şiir ve hatıra türünde yazılarıyla tanındı. Dergi ve gazetelerde mülakat ve gezi türünde yazıları yayımlandı.
Ruşen Eşref Ünaydın, Türk edebiyatına edebî mülakat türünü kazandırdı. 1917 ve 1918 yıllarında Türk edebiyatının ünlü yazar, şair ve fikir adamlarıyla yaptığı edebî röportajları 1918'in sonlarına doğru Diyorlar ki adıyla kitaplaştırdı. Bu eseriyle üne kavuşan Ünaydın, uzun seneler Diyorlar ki Muharriri olarak anıldı. Fiilen de katıldığı Millî Mücadele döneminde Atatürk'ün en yakınında bulunan isimlerden biri olarak yazdığı yazılar Millî Mücadele edebiyatında önemli bir yer tuttu. Atatürk'ü ve Tevfik Fikret'i birçok yönleriyle kamuoyuna tanıttı. Yazar, eserlerini sade bir dille kaleme aldı.
1920 yılında TBMM Hükûmetinin çağrısı üzerine İnebolu yoluyla Ankara'ya giderek Türk Kurtuluş Savaşı'na katıldı. 1922 yılında Buhara Sovyet Halk Cumhuriyeti elçiliği başkâtibi olarak atandı. Lozan Konferansı'nda matbuat müşavirliği yaptı. TBMM II, III ve IV. dönem Afyonkarahisar milletvekili olarak görev yaptı. Riyaseti Cumhur Umumi Kâtipliğinde yani Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği; Tiran, Atina, Budapeşte Elçiliğinde ve Roma, Londra ve Atina Büyükelçiliğinde bulundu. 1937 yılında yapılan Trakya Manevraları'na katılarak yabancı heyetlere eşlik etti. 1952 yılında emekliye ayrıldı.
21 Eylül 1959 tarihinde İstanbul'da vefat etti.