Remzi Özdemir'den Dikkat Çeken Dolar Ve Altın Analizi! Ne Dedi?

Son dönemde yaptığı analizlerle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren Paramedya kurucusu ünlü ekonomist ve para piyasaları uzmanı Remzi Özdemir, Youtube'da Avrasya Yatırım'ın Youtube kanalına konuk olurken, altın, dolar ve konutlarla ilgili dikkat çeken analizler yaptı. 

 

Son dönemde yaptığı analizlerle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren Paramedya kurucusu ünlü ekonomist ve para piyasaları uzmanı Remzi Özdemir, Youtube'da Avrasya Yatırım'ın Youtube kanalına konuk olurken, altın, dolar ve konutlarla ilgili dikkat çeken analizler yaptı.  

 

Konut kiraları hayatın olağan akışına aykırı!

 

Remzi Özdemir yaptığı açıklamada konut kiraları ile ilgili "Şimdi yasalarda hayatın normal akışına uygun olmalı mantıklı olması maddesi vardır. Şimdi bakıyorum konut kiraları düzenlemesi hayatın olağan akışına aykırı bir düşünce daha doğrusu düzenleme. Böyle birşey olamaz. Siz kalkıp da bir taraftan 500 bin TL'lik bir evin 2 milyon TL'ye satışına izin verin. 2 milyonluk evin 11 milyona çıkışına izin verin. Paranın büyük bir bölümünün enflasyon yüzünden oraya kanalize edilmesine izin verin düşük faizden dolayı. Ondan sonra kalkın siz bu 3 milyonluk eve, 5 milyon eve 2000 lira, 2500 lira kiraya razı olun deyin. Bunu kimse kabul etmez." ifadelerini kullandı. 

 

Sözlerine devam eden Özdemir "Senin ülkende yüzde 75 enflasyon varken yüzde 25 kira zammı dayayamazsın. Ben konuştuğum bir çok ev sahibi kiraya vermem, kendim otururum diyor. Dayarım döşerim kendim otururum. Önce bunu yapacaksan sen bunu akaryakıtta yapacaksın. Diğer ürünlerinde yapacaksın. Harçlarda yapacaksın. Harç her yıl artıyor hem de acımasızca artıyor enflasyon oranında. Sen öncelikle özveriyi harçlardan yapacaksın, trafik cezalarından yapacaksın. Köprü ve otoyolun fiyatlarından yapacaksın. Bundan yapıyor musun yok sonra insanların serbest piyasa bir kere bu ki anayasa mahkemesinden dönecek bir uygulama bu." şeklinde konuştu. 

 

6 ay ülke tarihinin en dehşet dönemini yaşayabiliriz! 

 

Konut fiyatları ile ilgili konuşan Özdemir "2023'ü bilemem o kadar ön görülü değilim. Bu önümüzdeki 6 ay Türkiye ne yaşayacak bilmiyoruz. Bunların hepsi sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın beyninde olan şeyler. Beynini okuyamayacağımız için bilemeyiz. Ama iktisadi olarak işaretleri okuduğumuzda Türkiye önümüzdeki 6 ay ülke tarihinin en dehşet dönemini yaşayabiliriz. Çünkü uluslararası bir haber sitesinin bir haberi vardı. Piyasada artık doların bulunmadığı ve sıkıntının başladığını gösteriyordu. Özellikle Rusya gibi ülkelere mal gönderen esnaf parasını dolar olarak alamıyor. Türk lirası olarak verilmek isteniyor. Yani Türkiye öyle acayip zamanlar yaşıyor ki hani o Çinliler'in bedduası vardır ya acayip zamanlarda yaşayasınız. İşte biz o acayip zamanlarda yaşıyoruz. Bu nedenle konut fiyatlarında asla ve asla düşüş olmaz. Bu enflasyon devam ettiği sürece, senin bu faiz politikan devam ettiği sürece paranın gideceği yer iki yerdir. Ya konuta gidecek ya da borsaya gidecek. Borsa'da yabancı her fırsatta satıyor. Çok doğru şirketi doğru sektörü bulmak lazım. O da herkesin harcı değil. Geriye kalıyor konut. Önceki gün Kiptaş Genel Müdürü'nün bir açıklaması vardı. Kimse konutta ucuzlama beklemesin diye. O kadar gerçekçi söylüyor ki adam. İnşaat maliyeti ortada. Bugün 100 m2'lik bir evin maliyeti 800.000 TL. diyor. Arsa hariç. Üstüne arsayı koy. 1 milyon, 1 milyon 200 bin. 1 milyon 200 binin taban olduğu bir yerde sen nasıl kalkar da konut fiyatlarını düşürürsün. Ben paranın yüzde 60-65'lik bir bölümünün konuta gideceğini ve bunun da enflasyon ve inşaat maliyetleri ile birlikte konut fiyatlarına yansıyacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

 

Amerika'nın faiz attırımı çok kötü olacak!

 

Remzi Özdemir dolar ile ilgili "GES ölü bir proje. Kimse GES'e talepte bulunmaz. Bununla birlikte Bankalar'da likidite problemi yaşanmaya başladı. Bunu günlerdir söylüyoruz. Kredi veremiyor bankalar. Faizi yukarı çekiyor.  Son yapılan kredi düzenlemesi ile birlikte piyasa daha da bitecek. Kredi faizleri özellikle bireysel kredi faizleri hani daha önce dedik ya daha kötü günler çok kötü günler yani yaşanmamış günler gelecek. Bugüne kadar piyasa neden hareketliydi bir kredi kartı iki ihtiyaç kredisi. Kredi kartı şişince, ihtiyaç kredisi alıyordu. Onu oradan kapatıyordu. Böyle bir döngü vardı. İşte bu döngü de yapılan düzenleme ile kırıldı. Dar gelirli vatandaş bunlarla daha da kötüsünü yaşayacak. Son kredi halkası da koptu. Artık Allah bu kesimin yardımcısı olsun. Laleli konusuna gelirsek. Bu çok ciddi bir olay. Aynı sorunu Güngören esnafı da yaşıyor. Herkes Laleli'yi bilir asıl Güngören'dir Tekstil'in merkezi. Altta atölye üstte dükkan olan devasa bir ticaret merkezidir Güngöen. Tamamı Orta Afrika'ya, Balkanlara, Asya'ya gider. Bunlar da aynı döviz sorununu yaşıyor. Dolar tedariğini yapamadığı için tedarik zinciri de kopuyor. Oradan gelen bir 5-6 milyar dolar vardı artık o da olmayacak. Artık piyasada kimse keş dolar bulamıyor. Bu git gide artacak. Bu durum dövize olan talebi arttıyor. " ifadelerini kullandı. 

 

Dolar ile ilgili açıklamalarına devam eden Özdemir, "Amerika'da tüketici güven endeksi ilk defa 1978'den beri 50 puanın altına indi Biden bir açıklama yaptı evet enflasyon düşündüğümüzden daha kötü durumda diye. Bu ne demek? FED önümüzdeki günlerde en az iki defa daha 75 baz puan faiz arttıracak. İşte bunun bizim gibi ülkelere yansıması çok yıkıcı olacak." ifadelerini kullandı. 

 

İşte Remzi Özdemir'in açıklamalarının detayları;