Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda reflü hastalığının belirtilerinden ve tedavisinden bahsetti.
Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda reflü hastalığının belirtilerinden ve tedavisinden bahsetti. Son dönemde yayınladığı içeriklerle geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi başaran ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda reflü hastalığının belirtilerinden ve tedavisinden bahsetti.
Reflü Nedir?
Reflü, midede bulunan asit, safra ve pankreas sıvısını da içeren gıda karışımının yemek borusuna gelerek uzun süre temas etmesiyle yemek borusu tahriş etmesidir. Yemek borusunun alt ucunda mide içeriğinin yemek borusuna girmesini engelleyen kapak tam olarak çalışmadığında reflü oluşur. Gevşemiş veya normalde olduğundan daha sık açılan bu kapaktan sızan mide asitleri rahatsızlık oluşturur. Reflü kronik hale gelmediği müddetçe ciddi bir sağlık problemi olarak görülmez. Zaman zaman herkeste görülebilen reflü eğer sürekli hale gelirse Gastro Özofageal Reflü Hastalığına (GÖRH) dönüşür ve özel olarak tedavi edilmesi gerekir.
Şimdi anlatacağımız önlemleri alarak ve ev reçetelerini kullanarak reflüyü tedavi edebilirsiniz. Herhangi bir ürün kullanmaya başlamadan önce önlemlere odaklanmanızı öneririz. Bu şekilde daha uzun vadeli sonuçlar alabilir ve hayat kalitenizi arttırabilirsiniz.
Reflüye karşı alınacak önlemler:
1) Diyetinizi değiştirmek
Yediklerinizin türünü, miktarını ve zamanlamasını değiştirerek reflünüzü giderebilirsiniz. Her öğünde yediğiniz miktarı azaltın. Böylece midenizde daha az baskı hissedeceksiniz. Ayrıca yatmadan önce 2-3 saat boyunca yemekten kaçınırsanız gıdaların mide kapağına baskı yapma ihtimali azalır. Yavaş yemek yeme alışkanlığını edinmek reflüyü gidermenizde size uzun vadeli bir beceri sağlar. Bu şekilde yemek gıdaların daha kolay ve hızlı sindirilmesini, böylece mide kapağına yapılan baskıyı azaltır.
2) Hangi gıda ve içeceklerden uzak durmanız gerektiğini öğrenmek
Hangi tür gıda ve içeceklerin reflüyü tetiklediğini bilirseniz onlardan kaçınabilir veya tüketimini azaltabilirsiniz. Yiyip içtiklerinize dikkat ederek hangisinin problem çıkardığını tespit edin. Eğer yedikleriniz bir saat sonra rahatsızlık vermeye başlıyorsa o yiyecekten uzak durmalısınız.
Örneğin, akşam yemeğinde domates soslu köfte ve spagetti yediğinizi varsayalım. Bir saat sonra rahatsızlık hissediyorsanız sorun ya köftede, ya domates sosunda veya spagettide demektir. Bir sonraki sefere domates sosu kullanmayın. Böylece sorunlu gıdanın domates sosu olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Şikayetiniz devam ediyorsa bir sonraki akşam köfteyi çıkararak sadece spagetti yiyin. Eğer sorun halen devam ediyorsa reflü kaynağı spagettidir.
3) Alışkanlıkları değiştirmek
Bazı davranışları değiştirerek reflünüzü azaltabilirsiniz. Örneğin, mide ve bağırsak bölgesini sıkmayan kıyafetler giyerek midenizdeki baskıyı azaltın. Bunun yanı sıra sigara alışkanlığı da midedeki asit miktarını arttırır. Eğer kilonuz fazlaysa kilo vermeye çalışın. Böylece mide kapağına yapılan baskıyı azaltmış olursunuz.
4) Uyuma biçimini değiştirmek
Özellikle geceleri reflü yaşayan kişiler yatış pozisyonunu değiştirmelidir. Yatağın baş kısmını yükselterek mide sularının aşağıda kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece asitler mide kapağını zorlamadan rahat bir gece geçirebilirsiniz.
Reflüye karşı kullanılabilecek ev reçeteleri
1) Aloe vera
Aloe vera hem cildinize hem de midenize faydalıdır. Aloe vera suyunu bazı aktarlardan temin edebilirsiniz. Ayrıca bitkiden çıkardığınız aloe vera jeliyle aynı oranda suyu mikserden geçirip süzerek kendi aloe vera suyunuzu yapabilirsiniz. Günde bir su bardağı aloe vera suyu içebilirsiniz. Yalnız aloe vera müsil etkisine sahip olduğu için üçte bir su bardağı ile başlamanızı ve bedeniniz adapte oldukça yavaş yavaş arttırmanızı öneririz. İçtiğiniz aloe vera suyu mide asidinin aşındırıcı etkisini azaltırken, bir yandan da zengin içeriğiyle vitamin ve mineral eksiğinizi giderecektir.
2) Elma sirkesi
Çelişkili bir bilgi gibi görünse de elma sirkesi mide asidini düzenlemeye yardımcı olur. Elma sirkesi mide mukozasını korur ve bakterilerin sindirim sisteminden atılmasını sağlar. Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek her gün düzenli tüketebilirsiniz.
3) Karbonat
Sodyum bikarbonat asit önleyici yapısıyla her türlü asit etkisini giderir. Bu durum mide asitleri için de geçerlidir. Bir bardak suya yarım çay kaşığı karbonat atıp içerek aniden gelen reflü etkilerini yatıştırabilirsiniz.
4) Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı reflüyü önleyen anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Hindistan cevizinde bulunan lorik asit doğal bir antiseptiktir ve reflüye neden olan bakterileri öldürür. Bu yağ boğazı ve sindirim kanalını kaplayarak reflünün yarattığı tahrişi hafifletir. Alkali yapısı sayesinde asitleri önler, iltihaplanmayı giderir. Hindistan cevizi yağını yarım çay kaşığı olarak günde 2-3 sefer doğrudan yiyebilir veya meyveli yoğurtlara karıştırıp tüketebilirsiniz. Ayrıca her sabah 2 çay kaşığı hindistan cevizi yağıyla ağzınızı çalkalarsanız reflüye neden olan bakterileri sindirim sistemine girmeden öldürmüş olursunuz.
Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.