Proteinlerin Aşırıya Kaçmadan Tüketilmesinin Ölçüsü Nedir?

Proteinler kaslar için çok faydalı. Ayrıca kemikler ve hücrelerin yenilenmesi için de hayati önem taşıyor. Ancak bir uyarı: Vücudunuza gerçek ihtiyacınızın üstünde protein yüklemeyin.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Proteinler çeşitli amino asitlerden oluşuyor. Kemiklerin, kasların, cildin, saçların ve tırnakların oluşmasında en önemli rol onlara düşüyor. Ayrıca, enzimler, antikorlar ve bazı hormonlar da proteinler tarafından üretiliyor.

 

Buraya kadar iyi hoş. Şimdi can alıcı soruya geldik: Sağlıklı yetişkinler için vücut ağırlığının her kilosu 0,8 gram protein yeterli. Örneğin, 60 kilo ağırlığındaki biri için günde 48 gram protein vücudunun tüm ihtiyacını karşılayabilir. Bir not: 60 yaşından sonra protein ihtiyacı kilo başına 1 gram artıyor.

 

Haftada 5 saat spor yapanların protein ihtiyacı artıyor.Ama dikkat: Vücut bir defasında 25-30 gramdan fazla proteini sindiremiyor. O nedenle protein ihtiyacını günün bir çok yemeğine bölerek karşılamak daha doğru. Bir nokta daha: Hayvansal ve bitkisel proteinler aynı şey değil. İkisinin de kendine göre avantajları var. En doğrusu ikisini dengeli şekilde ayarlamak.

 

En iyi protein kaynaklarını da hatırlatalım:

 

-Ceviz ve diğer kabuklu yiyecekler: Protein ve doymamış yağ asitleri deposu olan  ceviz ve diğer kabuklu yiyecekler ideal bir besin. Örneğin, cevizin 100 gramında 17 gram protein bulunuyor.

 

-Kuru sebzeler: Mercimek ve kuru fasulye iyi protein sağlıyor. Ancak bu grubun zirvesinde soya fasulyesi bulunuyor: 100 gramında 38 gram protein.

 

-Balık ve deniz ürünleri: Deniz ürünleri omega-3 gibi yağlı asitler açısınan zengin. Ayrıca sindirimi de kolay.100 gram deniz ürünü 20-30 gram arası protein içeriyor.

 

-Süt ürünleri: En başta da peynir. İster taze, ister dinlendirilmiş olsun, 100 gram peynir 12 gramlık protein katkısı sağlıyor.

 

-Et: Özellikle tavuk eti iyi bir protein kaynağı. Kurutulmuş et, örneğin pastırma da 100 gramında 40 gram protein veriyor.



Etiketler: