Pizzanın Üzerindeki Domates Sosunu Amerikalılar Mı Keşfetti?

İtalyan kökenli mutfak tarihçisi Alberto Grandi bir yıl kadar önce “İtalyan mutfağının asılsız efsaneleri” adlı kitabıyla büyük yankı uyandırdı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Şimdi yeni iddialarıyla İtalyan vatandaşlarını daha da kızdıracak. Parma Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Alberto Grandi’yi  İtalya’da tanımayan yok. Özellikle restoran sahipleri ve işletmecileri arasında. Çünkü iddialarıyla İtalyan mutfağının temellerini  sarsıyor.

 

Özellikle de pizza, tiramisu, korbonara, parmesan panetton gibi İtalyan mutfağının yıldız ürünlerinin efsanelerini yerle bir ediyor. Bizim mutfağımıza da oradan gelip girdi” diyor. Ona göre, domatesi ABD’deki İtalyan diyasporası 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru keşfetti. Sonra ülkelerine dönenler tarafından İtalya’ya getirildi. Elbette, ondan önce de domates biliniyordu. Ancak ‘Beyaz’ pizzada çeşitli peynirlerle ve sebzelerle birlikte kullanılıyordu. Ama aslık domates sosu olarak değil.

 

Alberto Grandi’nin iddialarını güçlendiren bir kanıt, dünyadaki ilk pizza restoranlarının ABD’de açılmış olması. İtalya’daki pizzacılar ondan çok sonra doğdu. Daha önce sedici Napoli bölgesinde birkaç pizzacı vardı. Hatta, İkinci Dünya Savaşı’nda, 1943 Temmuz’unda Sicilya’ya çıkarma yapan Amerikan birlikleri bölgede bir tane bile pizzacı olmamasına şaşırıp kalmışlardı. Oysa ABD’de ilk pizzacılar Birinci Dünya Savaşı’ndan bile önce 1911’de New York’ta hizmet vermeye başlamıştı.