Pasifik Okyanusu'nun 4 Kilometre DerinliÄŸinde Kara Oksijen Bulundu!

Bilim insanları Pasifik Okyanusu’nun baÅŸ döndürücü derinliklerinde inanılmaz bir ÅŸey buldu: “Kara oksijen”. Daha önemlisi bu maddenin canlılar tarafından üretilmemesi, dünyada hayatın ortaya çıkmasına iliÅŸkin görüÅŸlerin ve teorilerin sorgulanmasına neden oldu.

 

Pasifik Okyanusu’nun zifiri karanlık derinliklerinde bilim insanları canlı organizmalardan deÄŸil, metal içeren çakıl taÅŸlarından gelen bir tür oksijen keÅŸfettiler. Bu da hayatın baÅŸlangıcıyla ilgili bilgilerimizi gözden geçirmenin yolunu açtı.

 

“Kara oksijen” adı verilen bu madde, Pasifik Okyanusu’nun orta kesimindeki bir düzlükte, 4 kilometre derinlikte bulundu. Bu bölge den altı madenciliÄŸi için çok umut verici olarak biliniyor. Manganez, nikel, kobalt gibi madenler açısından zengin. Bu metaller de, elektrikli otomobil, rüzgar enerjisi santralları, fotovoltaik panolar ve cep telefonu gibi teknolojik ürünler için olmazsa olmaz.

 

Ä°skoçya Sualtı bilimleri derneÄŸinin görevlendirdiÄŸi ve “The Metals Compagny”, “UK Seabed Resources” gibi madencilik ÅŸirketlerinin finanse ettiÄŸi gemi deniz dibinden bol bol örnek topladı. AraÅŸtırmanın amacı, fotosentezi önleyen ışığı, dolayısıyla bitki örtüsü olmayan ama eÅŸi-benzeri görülmemiÅŸ hayvanların yaÅŸadığı bu çok derin bölgede olası bir maden çıkarma operasyonunun ekosisteme etkilerini incelemek. Okyanus tabanının ne kadar oksijen tükettiÄŸini bulmaya çalıştılar. Çünkü denizin dibine doÄŸru gittikçe oksijen oranının azalması gerekiyordu. Çünkü derinliklerdeki canlı organizmalar oksijeni tüketiyordu.

 

Ancak tam tersi bir sonuçla karşılaşıldı: Derine indikçe oksijen oranı artıyordu! Tam karanlığın olduÄŸu derinliklerde ise bol bol oksijen vardı! Bu öyle büyük bir sürprizdi ki, bilim insanları önce deniz altına gönderdikleri ölçüm cihazlarının bozulduÄŸunu zannettiler. Su yüzeyinde de aynı olayın tekrarlanıp tekrarlanmayacağını belirlemek için aynı ölçümler gemide tekrarladılar: Tpladıkları örnekleri tam karanlıkta tekrar ölçtüler. Sonuç: Oksijen oranı arttı!

 

Bu ilginç özellikler, moleküllerini elektrik akımının yardımıyla hidrojen ve oksijene ayrıştıran suyun elektroliz sürecinden kaynaklandığı sanılıyor. Fotosentez dışında bir süreçle oksijen üretimi, bilim insanlarını dünyada hayatın nasıl ortaya çıktığını yeniden düÅŸünmeye yöneltti. YerleÅŸik inanca göre, oksijen ilk kez 3 milyar yıl önce “Siyanobakteri” denilen mavi renkli bakteriler tarafından üretildi. Bu da daha karmaşık organizmaların doÄŸmasının önünü açtı.

 

Bilim insanlarına göre hayatın karada ve okyanus yüzeyinin hemen üstünde doÄŸduÄŸu inancı, bu buluÅŸla temellerinden sarsılıyor. Dahası, dünyamızda, okyanusların derinliklerinde belirlenen bu oksijen üretme siste, “Okyanuslarla kaplı baÅŸka gezegenlerde de tekrarlanıyor olabilir.” Özellikle de Stürn’ün uydusu “Encelade” ve Jüpiter’in uydusu “Europe”ta. Bu da sözkonusu uydularda hayat ÅŸartlarının doÄŸması gibi bir sonuç yaratabilir.



Etiketler: