Pakistan hükümeti yaptığı açıklamada Afganistan'a iade edilen mülteci sayısının 200 bini geçtiğini söylerken çarpıcı ifadeler kullandı.
DW'nin haberine göre; Pakistan Afganistan'a iade edilen Afgan mültecilerin sayısının 200 bini geçtiğini duyurdu. Afgan mültecilere 'gönüllü geri dönüş' için verilen sürenin 1 Kasım tarihinde dolması üzerine Pakistan hükümeti, sığınmacıları sınır dışı etme işlemlerini hızlandırdı.
Pakistan İçişleri Bakanı Senatör Sarfraz Bugti Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, "Şimdiye kadar 200 binden fazla Afgan sığınmacı ülkesine iade edildi" dedi. Bugti, sınır dışı işlemlerini Pakistan'ın Afganistan sınırındaki iki eyaleti olan Belucistan ve Hayber Pahtunhva'daki sınır kapılarından sorunsuz biçimde gerçekleştiğini belirtti.
Pakistan hükümetinin verdiği sayılara göre, ülkede yaşayan Afgan mültecilerin sayısı yaklaşık 4 milyon 400 bin. 1 milyon 700 bin civarında mültecinin ise geçerli izin belgeleri olmadan ülkede ikamet ettikleri kaydediliyor.
Pakistan hükümeti, belgesi olmayan ya da 'yasa dışı' olarak bulunan Afgan mültecilerin ülkelerine iade edileceğini geçen ay duyurmuştu. Bu adım, Birleşmiş Milletler (BM), Batılı ülkeler ve uluslararası insan hakları grupları tarafından eleştirilmişti. Pakistan hükümetinin ikamet izni olmayan sığınmacılara 'gönüllü geri dönüş' için verdiği süre 1 Kasım tarihinde doldu. Taliban'ın yönetimde olduğu Afganistan'da İçişleri Bakanlığı cuma akşamından cumartesi sabahına kadar geçen sürede, 'zorla sınır dışı edilen' yaklaşık 57 bin Afgan vatandaşının ülkeye girdiğini açıkladı.
200 GAZETECİ DE SINIR DIŞI LİSTESİNDE
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, sınır dışı edilmesi beklenenler arasında yaklaşık 200 Afgan gazetecinin de bulunduğunu duyurdu. Örgüt gazetecilerin Afganistan'a iade edilmeleri halinde hayatlarının da tehlike altına gireceğini kaydetti. Taliban'ın 2021 yazında ülkede iktidara gelmesinin ardından çok sayıda gazeteci ülkeyi terk etmiş ve Pakistan'a sığınmıştı.
Pakistan kararını ülkeye sınır ötesinden gelen saldırılarla ilişkilendirip, 'İslamcı militanların düzenlediği saldırıların ve suç olaylarının ülke güvenliğini bozduğunu' ileri sürüyor. Afganistan ise bu suçlamaları reddediyor. Taliban hükümetinde başbakan görevini üstlenen Molla Hasan Ahund sınır dışı işlemlerine karşı çıkarak "Bu tüm prensiplere yüzde yüz aykırı, gelin yüz yüze konuşalım" dedi