Pablo Escobar'ın Su Aygılarının Bir Kısmına Ötenazi Yapılacak Kalanı Kısırlaştırılacak!

2 Aralık 1993’te 44 yaşında öldürülen dünyanın en büyük kokain baronu ve Medellin Karteli’nin kurucusu Pablo Escobar’ın Kolombiya’nın kuzeyindeki çiftliğinde yaşayan su aygırları için bir çözüm aranıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Escobar’ın 1980’lerin sonunda getirttiği birkaç bu aygırının sayısı şimdi 166’ya ulaştı. Bu, Afrika dışında en büyük su aygırı sürüsünü oluşturuyor.

 

Kolombiya Çevre Bakanlığı kontrolsuz biçimde üreyip çoğalan ve her biri en az 2 ton ağırlığında olan su aygırlarının bir bölümüne ötenazi yapılacağını açıkladı.

 

Escobar’ın çiftliğinin hemen yanındaki Magelana ırmağında keyif süren su aygırları için düşünülen diğer iki önlem: Bir bölümünün kısırlaştırılması, bir bölümünün de başka ülkelere gönderilmesi.

 

Bakanlığın açıklamasında, kısırlaştırma programının başladığı belirtildi, “Yıl sonuna kadar 20 erkek su aygırını kısırlaştırmayı hedefliyoruz” denildi.

 

Bakanlık, kaç su aygırına ötenazi uygulanacağını belirtmedi, “Kalanların da bu hayvanları kabul etmeye hazır olduğunu bildiren Meksika, Hindistan ve Filipinler’e gönderileceğini” belirtti.

 

Bu kararın alınmasında su aygırlarının tehlikeli olmaya başlamaları da rol oynadı: Irmaktaki balıkçılara saldırıyorlar, çevredeki binaların bahçelerine ve çiftliklere giriyorlar.

 

Biyolojistler ise, Escobar’ın su aygırlarının çevre dengesini bozduklarını, özellikle nesli tehdit altındaki su ayılarının bölgeden kaçmalarına neden olduklarını söylüyorlar. Sığır sürüleri sahipleri de dertli: “Su aygırları hayvanlarımıza ırmaktan su içirtmiyor.”

 

Nehirlerle, bataklıklarla dolu bölede ideal bir yaşam ortamı bulan su aygırları gün boyunca suda oyalanıyorlar, gün batımına doğru karaya çıkıp otlamaya başlıyorlar.

 

Araştırmacılara göre, önlem alınmazsa Escobar’ın su aygırlarının sayısı 2050 yılında bini geçecek.