Oyuncak Ayıyı Kim Keşfetti? Almanlar Mı Amerikalılar Mı?

Tüm dünyada çocukların en sevdiği oyuncakların başında gelen pelüş ayıyı hem Amerikalılar, hem de Almanlar sahipleniyorlar.İkisi de haklı!

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Çünkü iki ülkede de pelüş ayının aşağı-yukarı aynı tarihlerde ortaya çıktığı belirlendi. İlginç olan şu: Peluş ayı üreten ilk iki işletme aynı tarihlerde işe başlamalarına rağmen birbirlerinden haberleri yoktu. 20’nci yüzyılın başında iletişim imkanları bugünkü gibi olmadığı için ikisi de kendilerinin tek üretici olduğunu sanıyordu.

 

1-Peluş ayı öyküsünün Almanya versiyonu şöyle:

 

Teyzesi Margarete’in pelüş oyuncak üreten imalathanesinde tasarımcı olarak çalışan Richard Steiff, 1902’de Stuttgart hayvanat bahçesindeki ayıları uzun süre gözledikten sonra bir pelüş ayı prototipi çizdi. Peluş ayı, “Steiff Bar 55PB” koduyla üretilmeye başladı.

 

Peluş ayı 1903’te Leipzig’teki oyuncak fuarında sergilendi. Pek de ilgi görmedi. Ancak fuarı gezen bir Amerikalı, sergideki 100 peluş ayının hepsini satın aldı, ayrıca 2 bin adet daha sipariş verdi.

 

Ertesi yıl, Steiff ailesi, ABD’nin Missouri eyaletinde düzenlenen fuarda 12 bin pelüş ayı sattı ve altın madalyayla ödüllendirildi. Önleri artık açılmıştı. 1907’de Steiff ailesinin pelüş ayı satışları bir milyonu geçti. Marka bugün de varlığını koruyor ve çocuk elbiseleri ve başka oyuncakların yanı sıra pelüş ayı üretmeye devam ediyor.

 

2-Öykünün bir de ABD versiyonu var. O da şöyle:

 

ABD’de pelüş ayının tarihi eski Başkan Theodore Roosevelt ile sıkı sıkıya ilişkili. 1902 Kasım’ında bir av partisine davet edilen Roosevelt eli boş dönen tek avcı oldu. Ona jest yapmak isteyen diğer avcılar siyah bir ayıyı yaralayıp Roosevelt’in önüne kadar getirdiler. Roosevelt dehşete kapıldı ve hayvana ateş etmeyi reddetti.Diğer avcılardan da hayvanın can çekişme süresini uzatmamalarını istedi.

 

Bu hikaye birkaç gün sonra “Washington Post” gazetesinde yayınlanan bir temsili resimle tüm ülkeye yayıldı. Resimde Roosevelt’in bi ayı yavrusunu öldürmeyi reddetmesi gösteriliyordu. Resimdeki ayı yavrusuna  “Teddy’s Bear”, yeni “Teddy’nin ayısı” denildi. Teddy, Theodore Roosevelt’in halk arasındaki adıydı.

 

New York’ta yaşayan Morris Mitchom adlı Rus göçmen, bu temsili resimden esinlenip peluş ayı üretmeye karar verdi. Çok kısa sürede başarıyı yakaladı. Bugün bile ABD’de pelüş ayı Roosevelt’in adıyla anılıyor: “Teddy’s Bear”.