Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü Opt. Dr. Fatih Alagöz, yaptığı açıklamada boğun fıtığını gidermek için yapılması gerekenler hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.
Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü Opt. Dr. Fatih Alagöz, yaptığı açıklamada boğun fıtığını gidermek için yapılması gerekenler hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.Sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü Opt. Dr. Fatih Alagöz, yaptığı açıklamada boğun fıtığını gidermek için yapılması gerekenler hakkında dikkat çeken ifadeler kullandı.
Sosyal medya'da paylaştığı bilgilendirici paylaşımlarla gündemden düşmeyen Op.Dr Fatih Alagöz merak edilen bir konuya değindi. Sıkça merak edilen ve doktorumuza sorulan bir konu olan boyun fıtığı nedir sonuçları ve iyileşme süreci hakkında konuştu .
Boyun fıtığı ,boyun omurlarında ki disklerin , çeşitli nedenlerle yıpranması , yıtılması veya yerinden kayması nedeniyle omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıdır boyun ve bel bölgesi omurganın en hareketli bölgeleridir. Genç orta yaşta daha sık rastlanır ince, narin ve uzun boyunlularda sıktır. Masa başında çalışmak, uzun sürelerle araç kullanmak, hareketsiz yaşam, uygun olmayan yastık, omurgayı zorlayıcı hareket ve boyun kas zayyflığıyla binen yükü arttırarak fıtıklaşmalara zemin hazırlar.
BOYUN FITIĞI'NIN NEDENLERİ NELERDİR?
Her boyun ağrısı boyun fıtığına bağlı değildir. Fıtığa bağlı ağrılar ise dirençlidir ve tek taraflı olarak boyundan kola doğru yayılabileceği gibi, sırta veya enseden başa doğru da yayılır. Ağrı devamlı vehareket ile şiddetlenmeye meyillidir.
Ağrı yanında, kollarda ve ellerde uyuşma, karıncalanma, yanma, iğnelenme ve elektrik çarpması ve yanı sıra his kaybı, kuvvet azalması, el becerilerinde azalma ve kolda incelme gibi nörolojik belirtiler de görülebilir. Öksürme, hapşırma ve ıkınma gibi durumlar ağrıyı arttırabilir
BOYUN FITIĞI'NIN BELİRTİLERİ VE TANISI NELERDİR ?
Ağrıyı ilk yaşadığınızda, doktorunuza danışın. Doktorunuz belirtilerinizi, varsa önceki travmaları ve durumları anlamak ve ağrıya herhangi bir yaşam tarzı alışkanlığının neden olup olmadığını belirlemek için tam bir tıbbi öykü alacaktır. Daha sonra, ağrının kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas zayıflığı veya uyuşukluğunu test etmek için fiziksel bir muayene yapılır.
Daha sonra, ağrının kaynağını belirlemek ve herhangi bir kas zayıflığı veya uyuşukluğunu test etmek için fiziksel bir muayene yapılır. Teşhis için , Manyetik Rezonans (MRI) veya Bilgisayarlı Tomografi (CT) isteyebilir.
Tedavi yöntemleri ;
Boyun fıtığı olan hastaların çoğu hiçbir tedavi görmeksizin iyileşir.Boyunluk, anti-inflamatuar ilaçlar, ağrı kontrolü için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedaviler önerebilir.
Boyun fıtığında cerrahi olmayan tedavinin amacı, sinirin fıtıklaşmış diskten kaynaklanan tahrişini azaltmak, ağrıyı dindirmek ve hastanın genel durumunu düzeltmektir. Boyun fıtığı tedavisi süreci boyunca işe gitmemenizde fayda var.
Boyun fıtığında cerrahi olmayan tedavinin amacı, sinirin fıtıklaşmış diskten kaynaklanan tahrişini azaltmak, ağrıyı dindirmek ve hastanın genel durumunu düzeltmektir. Boyun fıtığı tedavisi süreci boyunca işe gitmemenizde fayda var.
Boyun fıtığına (servikal disk hernisi) bağlı ağrının başlamasından sonra kısa süreli (1-2 günlük) dinlenme faydalı olabilir. Bu kısa istirahat sonrasında yeniden harekete başlanması, eklem sertliği ve kas güçsüzlüğünün önlenmesi açısından önemlidir.
fizyoterapist yardımı ile boynunuzu kuvvetlendirmeye yönelik özel egzersizler yapabilirsiniz.
Bu egzersizleri evde veya ihtiyaç ve becerilerinize uygun daha özel bir program uygulamak için bir fizyoterapiste gitmeniz gerekebilir.
Boyun Fıtığında Çekme ve Germe Yöntemi
Doktorunuz veya fizyoterapistiniz traksiyon (çekme, germe), sıcak uygulama, soğuk uygulama ve elle masaj gibi tedavileri uygulayarak boyun fıtığı ağrısını, inflamasyonu (tahriş) ve kas spazmını azaltabilir.
Boyun fıtığı ameliyatı
Boyun fıtığı teşhisi konan ancak cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastalar için ameliyat gerekli olabilir. Boyun fıtığı ameliyatının amacı diskin sinire bası yapan bölümünün çıkarılmasıdır.