Norveç Veliaht Prensesi Mette Marit'in Hastalığı Nüksetti!

Norveç Veliaht Prensesi 51 yaşındaki Mette-Marit kronik akciğer hastalığı nedeniyle yeniden tedavi görmeye başladı.

 

Saraydan yapılan açıklamada, “Daha önceki tedavilerden ilaçlar nedeniyle ikinci derece yan etkiler ortaya çıkabileceğini biliyoruz” denildi. Prenses hastalığını ilk kez 2018’de kamuoyuna açıklamıştı.

 

Norveç tahtının varisi 51 yaşındaki Prenses Mette-Marit, “Pulmner Fibrozis” denilen hastalıkla boğuşuyor. Bu, akciğerlerdeki küçük hava keselerinin duvarlarının kalınlaşıp sertleşmesiyle meydana geliyor. Duvarlardaki bu aşırı kalınlaşma ve sertleşme kan ile hava arasındaki gaz geçişini zorlaştırıyor. Bu da vücuttaki dokuların oksijen ihtiyacının karşılanamaması sonucunu doğuruyor. Yani, nefes darlığı başlıyor. Bu hastalığa yakalananlar kendilerini hep nefes nefese, daha doğrusu nefes alıp veremeyecek kadar güçsüz hissediyorlar.

 

Prenses Mette-Marit’in sağlığının son zamanlarda kötüye gittiği, ayrıntılı kontroller sonucunda akciğerlerinde “Fibrozis”in alışılmadık bir türünün belirlendiği belirtildi. Bu hastalığa yakalananlara en fazla ortalama 2,5 yıl ömür biçiliyor. Araştırmalara göre, her 10 hastadan 3’ü 5 yıl yaşayabiliyor. Prenses Mette-Marit hastalığını 6 yıl boyunca kontrol altında tutmayı başardı. Ancak hastalığının ömrünü kısaltacağını hiçbir zaman saklamadı.



Etiketler: