Nemrut Dağı Nerededir?  Nemrut Dağı Hakkında Her Şey!

Nemrut Dağı Hakkında İlk Kez Duyacağınız Bilgileri Sizin İçin Araştırdık!

 

Keşfedildiği günden beri birçok araştırmacının dikkatini çekmeyi başaran Nemrut Dağı, Adıyaman ilçesinde yer alan 2.150 metre yüksekliğine sahip volkanik bir dağdır. 1987'den beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. MÖ Kommagene Krallığı tarafından gizemli heykellerle donatılan ve doğal anıt olan bu yere ''Tanrıların Dağı'' da deniliyor. 1881 yılında yol yapımı sırasında  Alman mühendis Karl Sester tarafından yapılan kazı çalışmalarıyla keşfedildi. 

 

Araştırmacılar Kommagene Kralı I. Antiochos'un tüm kültürleri ve dinleri tek bir bayrak altında toplama amacıyla bu heykelleri yaptırdığını düşünüyor. Pers ve Yunan kültürlerinden etkilenilerek ortaya çıkarılan heykeller sırasıyla: Kommagene Kralı I.Antiochos, Zeus, Apollon ve Herakles heykelleridir. Krallığın gökyüzündeki hakimiyetini temsilen kartal, yeryüzündeki gücünü temsilen ise aslan figürlerine ise çokca yer verilmiş.

 

 

Tanrıların bir araya getirildiğinde halkın da huzur içinde yaşayacağını düşünen kral kendi heykeli ile birlikte tahtlar üzerinde oturan 9 metre yüksekliğinde tanrı heykelleri de diktirmiştir bu nedenle tanrıların tahtı olarak da tanımlanmıştır.

 

 

Kral 1. Antiochus'un mezarının da Nemrut Dağı'nda olduğu biliniyor ancak mezarına hala ulaşılamamış. Bir efsaneye göre kral mezarının açılması durumunda kötülüklerin ve felaketlerin sonu gelmeyeceğini açıklamış. Bazı kitabelerin arka yüzünde ise kralın vasiyetinin yazdığı keşfedildi.