Neden Soğan Doğrarken Gözlerimiz Yaşarıyor?

Soğanda insan gözünü tahriş eden moleküller bulunuyor. Bir soğanı doğramaya başladığınızda bu moleküler havaya yayılıyor. Bu da gözleri etkiliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İnsanoğlu en az 5 bin yıldır soğan yiyor. Ne yazık ki, ister yemekte, ister salatada, isterse garnitür olarak yiyelim, soğanı doğramak zorundayız. Bu da kontrol edilemeyen göz yaşlarına, hatta hapşırmalara yol açıyor.

 

Bilim insanlarına göre bu tepkilerin kaynağı kükürt.. Tüm bitkiler gibi soğan da topraktaki minerallerden besleniyor. Ancak havuç ya patates gibi diğer köklü bitkilerden farklı olarak soğan kükürtü çok seviyor. Aldığı kükürtü hücrelerinde depoluyor.

 

Siz soğanı doğramaya veya dilimlemeye başladığınızda bu hücreler parçalanıyor, açığa çıkan kükürt sebzedeki bir başka organik madde olan ve gözler için zararlı bir enzim ile karşılaşıyor. Bu ikisinin birleşiminden “Propanethial” denilen insan gözünü ağlatan bir kimyasal reaksiyon doğuyor.

 

Boşuna beklemeyin. Ama gözlerin yaşarması hafifletilebilir: Soğanı doğramadan önce ya dalgıç maskesi takın ya da en azından soğanları doğramadan önce su dolu bir kaba batırın. Hemen ekleyelim: Bu bile sizin gözlerinizin yaşarmasını tamamen önlemeyecek sadece etkisin hafifletecek.



Etiketler: