NBA'de Yeni Trend! Çağların Kapışması! 'Benim Dönemimde Olsan Yapamazdın!'

NBA camiasında yeni bir trend başladı. Bu trendin adı “benim dönemimde olsan yapamazdın!”. NBA in eski oyuncuları NBA’ in yeni yeteneklerine karşı cephe almaya başladı. Onlara göre şu an ki NBA oyuncuları eskiye göre çok yumuşak ve zayıf.

 

Fenoreporter - Kaan Deniz Türen

 

Basketbol hayranlarının tartışma konularına bir yenisi daha eklendi. Artık hayranlar gelmiş geçmiş en iyi basketbolcunun kim olduğunu tartışmak yerine acaba şu anki oyuncular eskiden oynasalardı ne kadar başarılı olabilirlerdi diye tartışıyor. Bu tartışmaya sadece hayranlar değil aynı zamanda NBA’ in eski yıldız oyuncuları da dahil olmaya başladı. Dennis Rodman, Rasheed Wallace ve Michael Jordan bu yıldız isimlerden sadece bazıları.

 

“LeBron ile oynaması çok kolay”

 

Michael Jordan’ın eski takım arkadaşı ve NBA şampiyonu Dennis Rodman, Overtime’ a verdiği bir röportajda Lebron James’ i tutmanın çok kolay olduğunu, kendisinin ve Scottie Pippen’ ın rahatlıkla yapabileceğini çünkü LeBron’ un hiçbir hareketi olmadığını sadece topu içeri sürerek smaç bastığını söyledi ve ifadesine şu sözler ile devam etti:

 

“…yaptığı başka bir şey yok oyunu çok basit ve sade. Sahip olduğu tek şey sadece cüsse, benim dönemimde ondan çok daha büyüklerini durdurmuştum, ayrıca Scottie ben daha ona engel olmadan onu durdururdu”

 

“Hangi kurallar?”

 

Eski NBA oyuncusu Gilbert Arenas “NO CHILL” a verdiği bir röportajda bu tartışmalar hakkında ne düşündüğü soruldu. Kendisi bu tartışmaları saçma bulduğunu çünkü dönemden çok hangi kurallar ile oynandığının önemli olduğunu vurguladı.

 

“…hangi kurallar ile oynuyoruz? Eğer şu anki basketbolcuları eski dönemdeki hapishane basketbolu tarzında oynama zorlamış olursunuz, eğer eskileri şimdiki hızlı oyun tarzında oynamaya zorlarsanız onlar da bu döneme ayak uydurması gerekecek ki yapamazlar çünkü onlarda bu yetenek ve beceriler yok…”

 

Dennis Rodman’ ın söylediklerinin saçma olduğunu ve bu saçmalığı bir kenara bırakmasını istedi. Arenas’ a göre Rodman’ ın iki metre altmış santim boyunda ve doksan beş kilo olan LeBron James’i tutma olasılığının olmadığını, kendi gibi top kurucuları tutabildiğini söyledi.

 

“MJ şuan oynasaydı bütün rekabeti bitirirdi”

 

ESPN’ de spor yorumculuğu yapan Stephen A. Smith katıldığı bir yayında Michael Jordan eğer bugün oynasaydı bütün rekabeti bitireceğini belirtti ve maç başına attığı sayı ortalamasının 40 olacağını ileri sürdü. Sayı atma ustası olan James Harden ile kıyaslayarak ifadesine şu sözler ile devam etti:

 

“… eğer ki oynasaydı bu zamanın James Harden’ı olurdu ama kanımca ondan daha da iyi olurdu çünkü MJ sadece sayı atmakla kalmıyor aynı zamanda defansta yapıyor. James Harden sizi ofansif hareketleriyle (top sürme, üçlük, serbest atış) mahveder ki bence MJ bunları zaten yapardı ve asıl üstünlüğü top çalma ve defansif yeteneği ile sağlardı…”

 

MJ hakkında konuşan insanların anlamadığı şeyin kendisinin sadece rakibini yok etmek olmadığı aynı zamanda onları morallen ve zihinsel olarak da ezip geçmek olduğunu vurguladı ve onunla oynayan kişilerin bir daha böyle bir duruma düşmek istemeyeceklerinin altını çizdi.

 

“Benim dönemimde ise yumuşak”

 

Eski NBA şampiyonu Rasheed Wallace geçtiğimiz yıllarda “MILLION DOLLAZ WORTH OF GAME” adlı bir podcaste konuştu. Lise basketbolundan tutun NBA kurallarına kadar birçok konuda görüşlerini anlattı. Aynı podcastte eski ve yeni NBA oyuncuları kıyaslaması tartışmalara yol açtı. Kendisine bu dönemin yıldız isimlerinden Stephen Curry, James Harden gibi isimler soruldu ve her birine “benim dönemimde olsalar çok yumuşak sayılırlardı” yakıştırmasında bulundu. Fakat yaptığı yorumlardan en çok dikkat çekeni Michael Jordan ile larşılaştırılan, NBA tarihinin en iyi iki basketbolcularından biri sayılan Lebron James hakkındaki yorumları oldu.

 

 

Rasheed Wallace ile Lebron James’ in birlikte kısa tarihi

 

Rasheed 1995 yılında NBA çekilişinde birinci turda dördüncü olarak Washington Bullets (şu anki Washington Wizards) tarafından seçildi ve 2010 yılına kadar şampiyonlukta dahil başarılı bir NBA kariyeri geçirdi. Bu on beş yıllık basketbol kariyerinde en iyi yılları (zirvesi) 1999-2000 ile 2006-2007 yılları arası olduğu söylenebilir. Lebron James 2003 yılında NBA draftına katıldı ve ilk turda birinci seçilerek NBA kariyerine başladı. Kısacası Rasheed’ in zirvesini yaşadığı yılların tam ortasında…

 

nba de yeni trend caglarin kapismasi benim donemimde olsa yapamazdin

 

Rasheed ve Lebron yıllarca aynı konferansta karşılıklı mücadele etti. Yukarıdaki istatistiklerde Rasheed Wallace’ ın bahsettiği “Lebron’un şu anki gibi bir canavar olamayacağı” dönemde geçiyor. Lebron James’ in NBA’ de ki ilk iki yıllında Rasheed ve kendisi 7 kere karşılaştı.

 

nba de yeni trend caglarin kapismasi benim donemimde olsa yapamazdin

 

nba de yeni trend caglarin kapismasi benim donemimde olsa yapamazdin

 

Rasheed Wallace emekli olduğunda (2009-20010 sezonu) Lebron James 6 kere Allstar a seçilmiş, iki defa konferans finallerine çıkmış, NBA finalinde boy göstermiş, iki defa All-Defensive takımına, altı kere All-NBA takımına seçilmiş ve arka arkaya iki defa yılın en değerli oyuncusu ödülünü kazanmıştı. Eğer 2009-20010 sezonunda emekliliğe ayrılmış olsaydı NBA Hall Of Fame’ ine katılmış olurdu. Rasheed’in söylediklerinin aksine LeBron’un 2009-20010 yılları arasındaki baskınlığı Rasheed emekli olduktan sonraki yıllardaki (20010-20017) ile neredeyse aynı.