NATO Üyesi Romanya Kıyılarında Pantsir-S1 Füzesi Bulundu! Sürüklenen Rus Füze Parçaları Karadeniz Kıyısına Vurdu!

Onbirinci ayını doldurmak üzere olan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde füze yağmuruna tutulan Dnipro'daki can kayıpları artıyor. Rus televizyonları, Savunma Bakanı Şoygu'nun sıra dışı sessiz bir videosunu yayınladı. Dnipro'da bilanço ağırlaşırken, NATO üyesi Romanya kıyılarında Pantsir-S1 füzesi bulundu.

 

Milliyet'te yer alan habere göre;  Ukrayna'nın orta kesimindeki Dnipro'yu hedef alan füzeler, sivillerin yaşadığı bir binayı vurdu. Bina yerle bir olurken, Ukraynalı kurtarma ekipleri hafta sonundan bu yana enkaz altında canlı arıyor. Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, saldırıyı 'savaş suçu' olarak niteledi, "Bu savaş suçundan sorumlu herkes belirlenecek ve mahkeme karşısına çıkarılacak" diye konuştu. Dnipro'daki saldırıyı kınayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, "Savaş hukukunun olası ihlalinin yeni örneği" ifadesini kullandı.

 

Rus füzelerini durdurmak için Ukrayna tarafından fırlatıldı

 

Hollanda'yı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, uluslararası toplumun Ukrayna'yı işgale girişen Rusya lideri Vladimir Putin ve diğer üst düzey Rus yetkilileri yargılamak amacıyla özel bir uluslararası mahkeme kurmasını istedi. Lahey Uluslararası Hukuk Akademisi'nde konuşan Baerbock, Rus işgalcilerin savaş suçu işlediğinin altını çizdi, "Putin, saldırganlığının sonuçsuz kalmayacağını bilmeli" dedi. Ukrayna'nın güney komşusu Romanya'da ise alarm verildi. Romanya Savunma Bakanlığı, Karadeniz kıyısındaki Gura Portiței'de Pantsir-S1 savunma sistemine ait bir füze parçasının bulunduğunu açıkladı. Roketin patlayıcı özelliğini yitirdiği belirtilen açıklamada "Tespit edilen unsur, piroteknik ve tehlikeli madde içermemekte olup, Pantsir-S1 uçaksavar füze sistemi tarafından fırlatılan 57E6 tipi uçaksavar füzesinin fırlatma borusudur" ifadeleri kullanıldı. 2022'nin son günlerinde, bir diğer NATO ülkesi Polonya'ya düşen S-300 füzesi dünyayı ayağa kaldırmıştı. Yapılan incelemede S-300'ün Rus füzelerini durdurmak için Ukrayna tarafından fırlatıldığı ortaya çıkmıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Prigozhin'de işgalin yönetildiği üsse ziyarette bulundu. Burada bir takım denetlemelerde bulunan Şoygu, işgalin gidişatı üzerine kurmaylarıyla görüştü. Rus medyası o anlara ait ilginç bir de kayıt yayınladı. Görüntülerde Şoygu'nun yardımcılarıyla konuştuğu görüldü ancak videoda herhangi bir ses kullanılmadı. 

 

Ukranya daha fazla soruna yol açtı

 

Savaşın kaderini değiştirebilecek bir gelişme geçtiğimiz günlerde Ukrayna ve Polonya'dan geldi. Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD, Patriot hava savunma sistemlerini kullanacak. Ukrayna askerlerini kendi ülkesinde bir üste eğiteceğini duyurdu.  Kremlin, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada İngiltere'den Ukrayna'ya gönderileceği açıklanan Challenger 2 tankları hakkında ilk kez açıklamada bulundu. Basın Sözcüsü Dmitri Peskov söz konusu tanklarla ilgili 'İngiliz tankları yanıp kül olacak, tıpkı diğerleri gibi' dedi. Konuşmasının devamında Peskov, bu tür yardımların işgalin durumunu değiştirmeyeceğini aksine Ukrayna'da daha fazla soruna yol açacağını öne sürdü.

 

 



Etiketler: