Narin Güran'ın Ölümü! Nevzat Bahtiyar Tutuklandı 22 Sanık Adliyeye Sevk Edildi!

21 Ağustosta kaybolan Narin Güran'ın cesedinin 19 gün sonra bulunmasının ardından, köyde gözaltına alınan 22 kişi adliyeye sevk edildi.

 

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'in haberine göre; Narin'in annesi Yüksel, babası Arif, iki ağabeyi ve amcalarının da aralarında olduğu 23 kişi, cesedinin bulunduğu gün gözaltına alınmıştı. Bağlar Jandarma Karakolu’nda sorguya alınan şüphelilerin gözaltı süresi 24 saat uzatılırken, Narin’in cesedini dere yatağına gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar, sevk edildiği Diyarbakır Adliyesi’nde çıkarıldığı nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘iştirak halinde kasten öldürme’ suçlamasıyla tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

 

Cinayetin baş şüphelisi, Narin'in amcası muhtar Salim Güran'a avukatlık yapan Seda Toğrul, cesedinin bulunmasının ardından, dosyanın geldiği aşamada savunmaya devam edemeyeceğini söyleyerek müdafilik görevinden çekildiğini açıkladı. Toğrul ''Güzel kızımız Narin’in bu yaşadıklarının derin hüznü ve acısını bir anne olarak doğrudan içimde hissediyorum. Dosyanın bundan sonrasında sanık müdafi olarak değil, bir anne, bir vatandaş olarak yakından takipçisi olacağım" dedi.

 

Narin’in cesedini muhtarın ‘talimatıyla’ arabasından alarak çuvala koyup dereye gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar, Salı günü Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilmiş, köyün imamı da serbest bırakılmıştı. Bu arada, gizlilik kararı olan soruşturmanın birçok belgesi basına sızdırıldı. Medyada paylaşılan otopsi tutanağına göre cesetteki deformasyon nedeniyle Narin’in ölüm nedeni kesinleşmedi. Ceset üzerinden ‘istismar dahil’ her türlü suçu ortaya çıkaracak şekilde 91 adet örnek alındı. Cesedin üzerinde kesici, delici alet ya da ateşli silah yaralanması, iç kanama bulgusu elde edilmediği bilgisine de yer verildi. Tutanağa göre Narin’in sol bacağı diz altından kopuk haldeydi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda yapılacak inceleme ile bunun sebebi de netleşecek.

 

Basına sızan belgelere göre şüphelilerin ifadeleri

 

Narin’in cesedi bulunmadan önce, amcası Salim Güran, aracından alınan DNA örneklerinin, Narin’in giysilerinden alınan DNA örnekleri ile eşleşmesi üzerine, 2 Eylül'de ‘olası kastla adam öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ suçlamasıyla tutuklandı. Adalet Bakanı bunun tedbir için yapıldığını açıkladı. Otopsi işlemi devam ederken Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Tavşantepe köyünden aralarında Narin'in annesi, babası, iki abisi ve üç amcasının da olduğu 23 kişi gözaltına alındı ve Bağlar ilçesi Jandarma Komutanlığına götürüldüler. Narin’i kimin öldürdüğü soruşturmanın geldiği aşamada henüz ispatlanmasa da, amcası Salim Güran dosyanın baş şüphelisi. Küçük çocuğun neden öldürüldüğü sorusuna yanıt bulunamadı. Yaygın kanı, Narin’in ‘görmemesi gereken bir olaya şahit olduğu’ yönünde.

 

Bir başka iddia ise Salim Güran ve Narin’in annesi Yüksel’in ‘‘ilişkilerinin’’ olduğu ve Narin'in bunu gördüğü için öldürülmüş olabileceği ihtimali. Bir iddia da muhtarın, abisi Arif ile yaşadığı bir husumet yüzünden ondan intikam almak için küçük kızı öldürdüğü şeklinde. Baş şüpheli Salim Güran, küçük Narin’i öldürdüğü suçlamasını kabul etmiyor. Muhtar, olay günü Narin’i görmediğini, kaybolduğu günün akşamı, kızından gelen telefonla durumdan haberdar olduğunu ileri sürüyor. Narin’in kaybolmasından sonra WhatsApp yazışmalarını silen amca Salim Güran, Narin’in babası Arif’in ahırında 380 merminin yakalanması üzerine bunu yaptığını savunuyor. Narin’in DNA örnekleri Salim Güran'ın aracındaki DNA örnekleriyle uyuştu. Muhtar, bunun için de aracına aileden herkesin bindiğini söyleyerek kendini savunuyor. Amcasından önce, Narin’in abisi E.G. de, kolundaki ısırık izleri nedeniyle gözaltına alındı, ancak izlerin Narin’e ait olup olmadığını tespit edilemeyince serbest bırakıldı. E.G., Narin'in cesedinin bulunduğu gün şüpheli olarak gözaltına alınanlar arasında.

 

Nevzat Bahtiyar neden tutuklandı?

 

Dosyadaki gizlilik kararına rağmen, Narin’in köy muhtarı amcası Salim Güran ve Nevzat Bahtiyar adındaki inşaat işçisi köy sakininin jandarmadaki ifadeleri ve Narin'in ön otopsi raporu sosyal medyada paylaşıldı. Bahtiyar, Jandarmadaki ifadesinde Salim Güran’ın, arabasında battaniyeye sarılı cesedi yok etmesi için 200 bin lira teklif ettiğini söylerken, Anadolu Ajansı'nda yayınlanan savcılık ifadesinde, Salim Güran’ın kendisini ailesini öldürmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

 

Jandarmada ifadesinde, cesedi Salim Güran ile birlikte çuvala koyduklarını söyleyen Nevzat Bahtiyar, savcılıkta farklı bir ifade verdi ve cesedi, ikamet ettiği evde tek başına çuvala koyduğunu ileri sürdü. Nevzat Bahtiyar, her iki ifadede, Eğertutmaz deresinde, kıyıda bir ağaç altına cesedi gömdüğünü anlattı ve ''Çocuğu öldürmediği için teslim olmayı düşünmediğini" söyledi.

 

Mahkeme kararında, şüphelinin bazı soruları cevapsız veya muğlak bırakarak , 'şüphelileri korumaya çalıştığı izlenimi' verdiği bilgisine yer verildi. Şüpheli Nevzat Bahtiyar salı gecesi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturmadaki bir diğer tutuklu olan baş şüpheli Salim Güran ise jandarmadaki ifadesi dışında başka ifade vermedi. Pazar günü gözaltına alınan 22 kişiden köyün imamı serbest bırakılırken, jandarmada sorguları devam eden 21 şüpheli için bir günlük ek gözaltı süresi istendi. Çarşamba günü bu şüphelilerin Diyarbakır Adliyesine sevk edilmesi bekleniyor.

 

Diyarbakır Barosu sızdırılan belgeler için hukuki süreç başlatıyor

 

Dosyadaki gizlilik kararına rağmen Narin’in otopsi tutanağı, şüphelilerin jandarmada verdikleri ifadelerin sızdırılması üzerine, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, soruşturma kapsamındaki birçok kritik belgenin ‘belirle çevreler ‘üzerinden orijinal haliyle paylaşıldığını söyleyerek tepki gösterdi. Narin'in otopsisine de katılan Eren, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada gizlilik kararını hatırlatmış, temkinli bir şekilde konuşmuştu.

 

Eren, belgelerin paylaşılmasının, yeni kişilere ve delillere ulaşmaya engel olacağı endişesini dile getirdi ve delillerin karartılmasıyla soruşturmanın seyrini tehlikeye düşürebileceği uyarısında bulundu. "Kamuoyunun haklı beklentilerine rağmen soruşturmaya zarar vermemesi için ilk günden itibaren bilgi paylaşımında hukuk sınırları içerisinde kalmaya büyük özen gösterdiklerini" vurgulayan Eren, ''Soruşturmanın gizliliğini korumakla yükümlü olanlar gizliliğe riayet etmelidir’ diye konuştu.

 

Baro başkanı yeni bir paylaşım ile gizlilik kararını ihlal edip ifadeleri paylaşanlar hakkında hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

 

BBC Türkçe’ye de kısa bir değerlendirme yapan Eren, söz konusu ifade tutanağının hala gözaltında bulunan ve ifadeleri alınmayan şüphelilere ilişkin önemli bilgileri içerdiğini hatırlattı.