Mikroplastikleri Yok Etmek İçin Suyu Mutlaka Kaynatın!

Mikro plastikler hayatın neredeyse tüm alanlarını istila etti. Ancak, suyu arıtmak için ninelerimizin yöntemi olan suyu kaynatmak bugün de çok işe yarıyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Suyun bakteri, virüs veya parazit içerdiği ülkelerde ve bölgelerde “Kaynatmak” bu sorunu çözmeye yetiyor. Son birkaç yıldır yeni bir kirletme kaynağı toprağı, besinleri, bulutları ve elbette suyu da istila etti. Bu kaynak, mikro plastikler.

 

5 milimetreden daha küçük olan bu atıkların veya parçacıkların hem belirlenmesi, hem de yok edilmesi hiç de kolay değil. Sağlığımız üstündeki etkileri henüz tam olarak belirlenemedi. Ancak bazılarının iltihaplanmaya, strese yol açtığı veya örneğin polistiren türü mikro plastiklerin hücreleri öldürdüğü biliniyor.

 

Çinli araştırmacılar atadan kalma suyu kaynatma yönteminin mikro plastikleri öldürmede etkili olup olmayacağını test ettiler. Şöyle yaptılar: Bir çok mineral içeren musluk suyuna üç tür mikro plastik eklediler: Polistiren, polietilen ve polipropilen. Suyun kalsiyum karbonat yoğunluğunu değiştirerek suyun değişik bileşimlerini de ürettiler.

 

Sonuçlar son derece ikna edici oldu. 5 dakika kaynatılan, daha sonra da soğumaya bırakılan su mikro plastiklerin çoğunu yok etmişti. Kalsiyum karbonat oranının yüksek tutulduğu suda mikro plastiklerin ima oranı yüzde 80’e ulaşıyordu.

 

Daha sonra su filtreden geçirilince kalan mikro plastikler de yok oluyordu. Kısacası atalarımızın suyu kaynatarak arıtma yöntemi bugün de son derece iyi sonuçlar veriyor.



Etiketler: