Son dönemde sosyal medyada yaptığı ekonomi yorumlarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü ekonomist Meriç Köyatası, yayınladığı yeni videosunda dolar TL kurunda fırtınanın dört cepheden birden yaklaştığını dile getirdi.
Son dönemde sosyal medyada yaptığı ekonomi yorumlarıyla geniş kitlelerin dikkatini çekmeyi sürdüren ünlü ekonomist Meriç Köyatası, yayınladığı yeni videosunda dolar TL kurunda fırtınanın dört cepheden birden yaklaştığını dile getirdi.
Piyasalar çok karışacak!
Meriç Köyatası yaptığı dolar yorumunda “Piyasalar çok karışık daha doğrusu çok karışacak. Mükemmel Fırtına diye bir film vardı. Bir denizcinin hikayesini anlatıyordu. Ondan beter bir fırtına çünkü onun ki üç cepheden gelen bir fırtına idi. En baba fırtınalar o güne kadar iki farklı cepheden geliyordu. Türkiye’ye benim tahminim dört farklı cepheden kara bulutlar geliyor. Kur Korumalı Mevduat var, sanayicilerin Merkez Bankası ile kavgası var. Bir de tabii enflasyon var. Dolar ne olacak? Kur Korumalı Mevduat’ta Ağustos depremi bekliyorduk.
Ben bu yılın başından beri kendi enflasyonumu kendim ölçüyorum. Yani kendi tüketim kalıplarıma göre bir sepet oluşturdum. Bu sepetin özelliği yani ben ne tüketiyorum? İki kişilik bir aile , emekli bir aile. Otomobili var. Otomobilde ayda 80 litre benzin kullanıyor. Gıda harcamaları TÜİK’te yüzde 25 ağırlıklı bende yüzde 35 ağırlıklı. Alkol TÜİK’te yüzde 4 ağırlıklı bende 17 ağırlıklı gibi bir ağırlıklandırmam oldu. Benim Temmuz enflasyonum biraz düşük çıktı. Benim Temmuz enflasyonum yüzde 1.8 Nerden çıktı bu derseniz. Benim TÜİK başkanlığına aday olmuş falan değilim. Buna rağmen benim Ocak Temmuz enflasyonum yüzde 107 peki benim enflasyonum neden yüzde 107? Benim tüketim kalemimde ulaştırmanın öyle çok büyük bir yeri yok. Otomobil sahipliği var. Garajda durması,sigortası vergileri filan var. Onun payı yüzde 3 civarında ama esas konu ben ayda ne kadar yok katediyorum? 7 yılın ortalamasından bulduğum rakam ben 80 litre tüketiyorum. Dolayısıyla benzin fiyatlarının ağırlığı bende yüzde 10. TÜİK’te bu yüzde 4 civarında. Benzin fiyatları yüzde 18 düştü. O gerçekten iyi oldu. Fakat gıda kalemlerine baktığım zaman yüzde 6.28’lik yükseliş devam ediyor. Temmuz’un sıcağı olmasına rağmen. Özellikle domates. Geçen sene 4 TL’ye dediğimiz domates bu sene 15 liraya yediğimiz domates ve çok lezzetli değil. Güzel domatesler 20 TL. Geçen sene bu 4 TL idi. Kişisel bakım, et fiyatları ve dışarıda yeme fiyatlarında muazzam bir artış var.
Peki Ocak Temmuz arası enflasyon yüzde 107.7 artarken dolar aynı sürede ne kadar arttı? Dolar Ocak Temmuz arası yüzde 33 arttı. Yani dolardaki enerji birikiyor. Yani dolar patlayacak. Bir de dolar ile maaş alanlara baktım. Türkiye’de yaşayıp dolar ile maaş alanların enflasyonu da yüzde 55.9 olmuş aynı süre zarfında. Böylece şunu söyleyebiliriz yılsonunda enflasyon maalesef yüzde 200’leri bulacak.
Bir diğer konu Kur Korumalı Mevduat yeni bir deprem habercisi. Ben bunu daha öncede söylemiştim. Ağustos’un 20’sinde çok sağlam bir fırtına patlayacak gibi çünkü şirketlerin Şubat ayında vergi ödememek için geçirdikleri 15 milyar doların 6 aylık vadesi dolacak. Bir de özel sektör var KKM’de o da 6 milyar dolarlık bir büyüklükte. Yani yaklaşık 20 milyar dolarlık bir KKM var. 20 milyar dolar da ne olacak? Şubat ortasında 13.5 TL idi dolar. Bugün 18 TL. 4.5 TL var. 20 milyar’ı 4.5 ile çarptığımızda Merkez Bankası’nın ödemesi gereken miktar 90 milyar TL olacak. Bunun yüzde 8’ini bankalar geriye kalanını Merkez Bankası ödeyecek. Bu KKM’de çok büyük bir iç açık birikiyor.
Bir başka konu da sanayicilerin kredi kavgası konusu.. Merkez Bankası başkanı size yüzde 20’lerde kredi veriyoruz. Siz onunla gidip döviz alıyorsunuz dedi. Bu konuda sanayicilerle atıştılar. Burada problem ne? Kedi ve ciğer örneği vermiştim ben size buradan. Sen ciğeri dolaba koymazsan kedinin fıtratında var dışarıdaki ciğeri yer. Burada kediyi suçlamayacaksın. Sen Merkez Bankası başkanı olarak veya ekonomi yönetimi olarak enflasyon yüzde 90 iken yüzde 14 politika faizinde diretirsen, kredi faizlerinde de bankalara yüzde 22’lerde 25’lerde tutacaksın dersen yüzde 85, 90 hatta 100’ün üzerindeki bir enflasyonda yüzde 20 faiz varken hiçbirşey yokken oturduğu yerde sanayici o krediyi alır hiçbir iş yapmaz. Alsın stoğuna hammade koysun ya da riske girmesin dolar alsın. Yüzde 14 faiz. 1 yıl sonra dolar yüzde 20’de mi kalacak? Zaten birikmiş patlayacak gidecek. Kedi sokakta bırakılan ciğeri nasıl yiyiyorsa iş adamı da enflasyon 80-90 iken, faiz yüzde 14 iken o kredi ile dolar alır.
İşte Meriç Köyatası'nın açıklamalarının tamamı;