“Scientific Reports” ve “Microgravity” dergilerinde yayınlanan iki araştırmada bir gün Mars’a gidecek olanların yer çekimsiz ortamda yetişen salatalıklardan uzak durmaları uyarısında bulunuldu.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Çünkü yerçekimsiz ortamda yetişen salatalıkların “Salmonella” ve “E. Koli” gibi bakterilere yakalanma tehlikesi dünyadakine göre çok daha fazla.
ABD’deki “Delaware Üniversitesi” biyolojistleri tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları uzay yolcuları için çok önemli: En az 6 ay sürecek Mars yolculuğuna çıkanlar için en kolay beslenme kaynağı olan “Hidroponik”, (Toprak kullanmadan su içinde mineral besin çözümleri kullanarak bitki yetişme) besinler aslında potansiyel bir çok tehlike barındırıyor.
Çünkü yerçekimi yokluğunda bitkilerin Stomalar”ı (Not: Bitkilerin nefes almak için kullandıkları, fotosentez ve terleme olaylarında önemli rol oynayan mikroskobik gözenekler) bakterilere açık duruma geliyorlar.
Oysa yeryüzü koşullarında bu gözenekler bakterilerini düşman veya saldırgan olarak algılayıp kapılarını kapatıyorlar.
“Delaware Üniversitesi” araştırmacılarından Noah Totsline, “Salmonella” ve “E. Koli” gibi son derece bakterilerin uzayda bitkilerin dokularına dünyadakine göre çok daha kolay şekilde sızabilmelerinin şaşırtıcı, hatta inanılmaz olduğunu belirtti.
UluslararasıUzay Aracı’nda 10 yıldır salatalık yetiştiriliyor. Bu da astronotların dünyadan pişirilmiş ve suyu alınmış olarak gönderilmiş yiyeceklerle yetinmek zorunda kalan astronotlar için bir turfanda çeşni oluyor.
Ancak uzayda yetiştirilmiş bu salatalıklara yiyen astronotlar bir çok kez ölümün eşiğinden döndüler.