Bilim tarihinin en önemli insanlarından bir ve radyum adındaki elementi bularak atomun gizemlerini çözen bilim insanı Marie Curie Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Bilim tarihinin en önemli insanlarından bir ve radyum adındaki elementi bularak atomun gizemlerini çözen bilim insanı Marie Curie Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Marie Curie Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?
Marie Curie Kimdir? Marie Curie 7 Kasım 1867 tarihinde Polonya'nın Varşova kentinde dünyaya geldi. Babası Wladislaw Sklodowski Varşova lisesinde fizik ve matematik öğretmenidir, annesi Bronislawa Sklodowski yatılı kız yurdunun müdürüdür. Kız kardeşleri ile beraber, annesinin müdür olduğu yurtta kalıyordu. Bir de erkek kardeşi vardır. 1875 yılında ablaları sofia ve Bronya tifüse yakalandı, sofia 1876 yılı Ocak ayında ölmüş, bronya ise iyileşmiştir. 2 yıl sonra Marie'nin annesi verem sebebiyle hayata veda etmiştir. Gençlik yıllarında yaşadığı var sayılan Varşova, o sıralarda Rus yönetimi altındaydı. Ülkede eğitim sistemi nedeniyle kadınların üniversiteye gitmesi ya da teknik eğitim görmeleri için yurt dışına çıkmaları gerekiyordu. Kardeşleri Bronya ve Marie çalışıp para biriktirdiler, 1885 yılında Bronya Sorbonne'da tıp eğitimi almaya başladı. Mevzun olduktan sonrada Marie'ye matematik ve fizik eğitimi alması için yardım etmiştir. 1891 yılında Paris'te ablasının yanında eğitime başlamdan önce Endüstri ve Tarım Müzesi adında gizlice eğitim veren polonya okulunda eğitim almıştır. Parise gidince önce ablasının yanında kalarak sonrada küçük bir tavan arasında yaşayarak eğitimini sürdürdü. 3 Kasım 1891 yılında eğitim hayatına başladı ve bir buçuk yıl sonra sınıfın birincisi olarak fizik diplomasını aldı. 1894 yılında ise ikinci diplomasını matematik alanında aldı. Bir sonraki hedefi Öğretmenlik diplomasını'da alıp Varşova'ya dönmekti.
1894 yılında Polonyalı bir bilim insanı sayesinde, Kardeşi Jacques ile Piezoelektriği keşfeden Pierre Curie ile tanışır. Marie ve Pierre , ortak bilimsel ilelerin sayesinde birbirlerine bağlanıp, Temmuz 1895 yılında evlenmişlerdir. Bu tarihten sonra Marie Sklodowska değil Marie Curie adını aldı. 1896 yılında öğretmen diplomasını aldıktan sonra 1897 tarihinde, daha önce Henri Becquerel'in duyurduğu, uranyum tuzlarının yaydığı, sonralarda radyoaktivite olarak anılıcak ışınlar üzerinde detaylı araştırmalara başladı. Fakat Eylül 1897 yılında ilk kızının dünyaya gelmesi ile çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1898 başlarında çalışmalarına hız veren Marie toryumun da bu ışınları yaydığını fark etti. Bu noktada eşi Pierre de kendi çalışmalarını bırakarak ona yardım etmeye başlamıştır. Temmuz 1898 yılında Curie'ler yeni radyoaktif bir element olan uranyumun radyoaktif bozulmasından ortaya çıkan polonyumu buldukarını duyurmuştur. Eylül 1898 yılında da Fransız kimyacı Eugène-Anatole Demarçay'ın spektroskopi yöntemi ile tanımlanmasına yardım ettiği, doğal radyoaktif element radyumu duyurdular.
Marie, 1904 yılında doktorasını vererek Fransa'da gelişmiş bilim alanında doktora unvanı alan ilk kadın oldu. Aynı yıl radyoaktivite konusundaki araştırmalarından dolayı, kocası ve Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü'nü alarak, tarihte Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu. Aynı yıl kocası Pierre ile öğretmenliğe başladı. Yine bu yılın sonlarına doğru ikinci kızları dünyaya geldi. O sıralarda da ikiside radyasyondan kaynaklanan rahatsızlıklar geçirmeye başladılar. Radyum dokuya verdiği zarar, araştırmacılar tarafından kabul edilmeye başlanmış. aynı zamanda, radyum etkisinin kötü dokulara uygulanarak trdavi kullanılabileceği fikri de doğmaya başlamıştı. Amerikalı mucit Alexander Graham Bell, kanserin tedavisi için tümöre radyum vermesini önermiştir.
19 Nisan 1906'da Pierre Curie bir at arabasının çarpması sonucu öldü. İki çocuğu ile dul kalan Marie, kocasının Sorbonne'daki öğretmenlik görevini sürdürdü ve 1908'de Sorbonne'daki ilk kadın profesör oldu.
1911 yılında radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasındaki rolünden ötürü Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüş. Böylece tarihte iki Nobel Ödülüne sahip ilk kişi oldu. Halada 2 Nobel Ödülüne sahip tek kadındır. Yaptığı çalışma bir elementin radyoaktif işlemlerden sonra başka bir elemente dönüşebileceğini gösteriyordu.
1914 yılında Paris Ünivarsitesi'nde Radyum Enstitüsü kuruldu ve Marie Curie ilk müdürü olarak atandı. Hayatı boyunca radyumun tıptaki önemine dikkat çekti. 1. Dünya savaşı'nda taşınabilir röntgen cihazıları yaptı ve kızıl lrene ile birlikte, genç kadınları x ışını teknolojisini öğretti. Ayrıca savaş ortamında fizik tedavi uzmanlarına radyoloji ekipmanını nasıl kullanacaklarını öğretmişlerdir. Bu esnada yüksek dozlarda radyoaktif ışına maruz kalmışlardır.
Marie Curie, 1920'li yıllarda bilime katkısını sürdürdü. Varşova'daki Radyum Enstitüsü'nün kurulmasında önemli rol oynadı. Başkan Herber Hoover'ın kendisine verdiği 50.000 dolar ödülle Varşova'da yeni kurulan laboratuvara radyum alarak harcamıştır.
1934 yılında Fransa'nın Savoy kentinde kan kanserinden dolayı hayata veda etmiştir. Hastalığı, aşırı dozda radyasyona maruz kalmasına bağlandı. Bu yüzden ona "bilim için ölen kadın." denildi.