Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den Son Dakika Enflasyon Ve Döviz Kuru Açıklaması! Ne Dedi?

Maliye Bakanı Nureddin Nebati TÜÄ°K'in açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından Bursa'da konuÅŸurken, yaptığı enflasyon ve döviz kuru açıklamasında önemli ifadeler kullandı. 

 

Maliye Bakanı Nureddin Nebati TÜÄ°K'in açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından Bursa'da konuÅŸurken, yaptığı enflasyon ve döviz kuru açıklamasında önemli ifadeler kullandı. Son dönemde yaptığı açıklamalarla geniÅŸ kitlelerin dikkatini çekmeyi baÅŸaran Maliye Bakanı Nureddin Nebati TÜÄ°K'in açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından Bursa'da konuÅŸurken, yaptığı enflasyon ve döviz kuru açıklamasında önemli ifadeler kullandı. 

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati 'Bursa Ä°ÅŸ Dünyası BuluÅŸması' toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. 'Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var' mesajını veren Bakan Nebati, Kur Korumalı Mevduat hesabında son durumu açıkladı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuÅŸmasının devamında ÅŸu ifadeleri kullandı: "Otomotiv, tekstil, makine metal imalatı, tarıma dayalı sanayi gıda ve mobilyadaki güçlü üretim kapasitesiyle Türkiye’nin kalkınmasına katkı sunmaktadır. Bursa köklü sanayi geçmiÅŸi, sektörel çeÅŸitliliÄŸi, pazara yakınlığı ve yaklaşık 3 milyonu aÅŸkın nüfusuyla GSYH ile 203 milyar liralık katkısı ile ülkemiz ekonomisinin üreten gücü konumundadır. Ülkemiz ihracatının yüzde 5.2’sini Bursa’ya kayıtlı firmalar gerçekleÅŸtirdi.

 

maliye bakani nureddin nebati den enflasyon ve doviz kuru aciklamasi 1

 

Bizler ülkemize katkı saÄŸlayarak tüm yatırımcılarımızın yanında olduÄŸumuz gibi Bursa’daki yatırımcıların da yanında olduk. 2021 yılında Bursa’ya saÄŸladığımız 810 teÅŸvik belgesi ile 13 bin 800 kiÅŸiye istihdam oluÅŸturmasını da öngörmekteyiz. 2021 yılında Bursa ilimizde vergi gelirlerimiz hedeflerin yüzde 50’sini aÅŸmıştır. Özellikle son yıllarda artan tarımsal çeÅŸitliliÄŸe ve sanayiye, meyve suyu, konsantre salçada dünya ile rekabet etmektedir. Bursa’nın kültür turizmi, macera ve gastronomi turizmi ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Yüzde 16’sı yabancı yüzde 84’ü yerli turist olmak üzere milyonları aÅŸkın turistin gelirine sahip bir ilimiz. Bursa iÅŸsizlik oranında Türkiye ortalamasının altında yer almaktadır.

 

 

Ä°ki yıl süren salgın Türkiye'ye çok ÅŸey kazandırdı. Küresel bir merkez, tam bir üretim merkezi ve tüm tedarikçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak devasa yatırımların tamamlandığı ve her alanda cevap verilebileceÄŸi imkanlar silsilesi içerisinde bu salgın tam bitti derken savaÅŸ ile birlikte emtia fiyatlarının tam normalleÅŸeceÄŸi dönemde yükselmesine neden oldu. Yükselen enflasyonla oluÅŸan belirsizlik küresel ekonominin yavaÅŸlamasına sebep olmuÅŸtur. Birçok uluslararası kuruluÅŸ büyüme tahminlerini aÅŸağı yönlü belirliyor.

 

"TÜRKÄ°YE TURÄ°ZMDE LÄ°DER ÜLKELERDEN BÄ°RÄ°SÄ° OLMUÅžTUR"

 

Åžubat ayında Ä°spanya’da üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 41’e yakın artmıştır. Dünyanın bir çok ülkesi enflasyonla karşı karşıya ve mücadele araçlarını da kullanma noktasında ağır davranarak ilerlemeye çalışıyor. 2021 yılında dünya küresel salgının etkilerini tam anlamıyla atlatamazken, ülkemiz toplumun tüm kesimlerine dokunan desteklerimiz ile yüzde 11 büyümüÅŸtür. Kapasite kullanım oranları ile diÄŸer öncü göstergeler yurt içindeki iktisadi faaliyetin güçlü seyretmeye devam ettiÄŸini gösteriyor. Büyüme oranları istihdam piyasasına olumlu yansıdı. 2021 yılında toplam istihdamı 2.1 milyon kiÅŸi artırmayı baÅŸardık.

 

"DÜNYA EKONOMÄ°SÄ° RUSYA, UKRAYNA SAVAÅžI NEDENÄ°YLE BÄ°R KEZ DAHA SARSILDI"

 

Mart ayında ihracatımız yaklaşık yüzde 20 artarak tüm zamanların rekorunu kırmıştır. 2021 yılın turizm sektörü için de baÅŸarılı geçmiÅŸtir. GeçtiÄŸimiz yıl ülkemizi 30 milyon kiÅŸi ziyaret etmiÅŸ. 24.5 milyar dolar turizm geliri elde etmiÅŸtir. Türkiye turizmde lider ülkelerden birisi olmuÅŸtur.

 

"TARIM DESTEKLERÄ°NÄ° 29 MÄ°LYAR LÄ°RAYA ÇIKARDIK."

 

Dünya ekonomisi Rusya, Ukrayna savaşı nedeniyle bir kez daha sarsıldı. Ekonomik etkiler tüm dünyayı etkisi altına aldı. Tarım ve enerji ürünlerinde tedarik sıkıntıları ülkeler üzerinde enflasyonist baskıyı daha da artırdı. Ä°nÅŸallah sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde ev sahipliÄŸi yaptığımız müzakere olumlu sonuçlanacaktır. Küresel düzeyde yaÅŸanan emtia fiyatları ve arz kısıntısını en aza indirmek için adımlarımızı atıyoruz. Tarım desteklerini 29 milyar liraya çıkardık. Enerji ve emtia fiyatlarındaki kötü günlerin geride kalması ve olumlu bir iklim koÅŸullarının da tarımda verimliliÄŸi artırmasıyla hızlı bir ÅŸekilde toparlanma için umudumuzu artıran geliÅŸmeler var. Ülkemizin jeopolitik konumu ve ihracatçılarımızın pazar çeÅŸitliliÄŸi sayesinde savaşın ihracatımıza etkisinin sınırlı olacağını beklesek de ihracatçılarımıza yönelik tedbirleri ihmal etmedik.

 

Karadeniz’deki gazın çıkarılması için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Son dönemde dünya ekonomilerinin en önemli sorunu artan enflasyon. Bu sorun her geçen ay yılları daha da geriye götürüyor. Dünya karşı karşıya kaldığı en büyük enflasyon dalgasıyla mücadele etmek durumunda.

 

KKM HESAPLARINDAKÄ° MÄ°KTAR BELLÄ° OLDU

 

Döviz kurunda stabilazasyon en iyi ÅŸekilde yürüyor. KKM hesaplarındaki bakiye, 1 Nisan itibarıyla 695 milyar TL'ye ulaÅŸmış durumda. KKM ve katılım hesapları ile döviz kurunda stabilazasyon saÄŸlandı ve enflasyon üzerindeki kur baskısını azalttık. Bu amaçla KKM ve bununla sunulan finansal enstrümanlar ile döviz kurundaki oynaklığı kısa zamanda giderdik. Mart ayı itibarıyla %61,1'e yükselen enflasyonu kalıcı olarak düÅŸürmek, fiyat istikrarını sürdürme noktasında kararlı adımlar atmaktayız. Enflasyonun üzerinde faiz oranıyla iÅŸlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iÅŸ dünyasının önünü açacak adımlar atılıyor.

 

maliye bakani nureddin nebati den enflasyon ve doviz kuru aciklamasi 2

 

ENFLASYON VE FAHÄ°Åž FÄ°YAT AÇIKLAMASI!

 

Enflasyonda beklentiye yönelik adımlarla yıl sonunda enflasyonun makul seviyeye geldiÄŸini hep birlikte göreceÄŸiz. Bundan sonra yapmamız fiyatlardaki gereken ÅŸey davranış bozukluÄŸunun giderilmesiyle, makro ekonomik göstergelerdeki iyileÅŸme ile yatay geçiÅŸten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceÄŸiz. Kur ve faizin üstesinden geldik, sırada enflasyon var. Enflasyon ile mücadelenin çok önemli ayağı olan bireylerin davranışsal eÄŸilimini deÄŸiÅŸtirecek adımlar, bu adımları atıyoruz, ataleti üzerimizden atacağız, yatay seyirden sonra yıl sonunda beklentilerimize uygun enflasyon düÅŸüÅŸünü yaÅŸayacağız. Bunun üstesinden nasıl geleceÄŸini biliyoruz, inanç, kararlılık ve güven. Enflasyon, bununla ilgili yapılması gereken ÅŸeyleri, hep beraber yapacağız. Hayat pahalılığı karşısında milletimizi korumaya devam edeceÄŸiz. FahiÅŸ fiyat uygulayan iÅŸletmeleri yakinen izliyoruz. Beklentilerini enflasyon daha da yükselecek kurgusu üzerine kuranlar ve bunun üzerinden fahiÅŸ fiyat uygulayan iÅŸletmeler takibimiz altındadır. Elbette ki tüm sorunların tamamlanması gibi sıfırlanması gibi bir hayat, dünya yok, ama zorlukların üstesinden birlikte hareket ederek, dayanışma içerisinde yola çıkmak en temel baÅŸarı kriteridir. Her zorlukta bir kolaylık vardır, biz bu zorlukları aÅŸacağız, öldük, bittik, yandık yaygarası ile deÄŸil, bunları yapanlarla deÄŸil, ülkesine, iÅŸletmesine, vatanına, toplumuna inanan ve buna iliÅŸkin olarak pozisyonunu belirleyenlerle bu zorlukların üstesinden geleceÄŸiz. Aldığımız ve alacağımız tüm önlemler ile döviz kurlarındaki istikrar ve emtia fiyatlarındaki normalleÅŸme ile yıl sonunda enflasyonun yıl sonunda kalıcı bir ÅŸekilde inmesini bekliyoruz, bu beklentimizden geri adım atmış deÄŸiliz.

 

YERLÄ° VE YABANCI YATIRIMCI HAKKINDA!

 

Türkiye'ye gelecek, yatırım yapacak yerli veya yabancı yatırımcı, son iki yılda kanıtlandığı üzere 26 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip ve her türlü talebi karşılayabilecek olan bir üretim üssünde yatırım yaptığında fazlasıyla kazanacağını bilerek ifade ediyor ve bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyuyoruz. Türkiye ekonomik modeline uygun enstrümanlarımızı geliÅŸtirmeye devam ediyoruz. Proje bankacılığı yaygınlaÅŸtıracağız, mega endüstri bölgelerinin kurulmasını teÅŸvik edeceÄŸiz. Yaptığımız tanıtımla birlikte sisteme giren altın miktarı iki katına çıktı. YeÅŸil üretimi destekliyoruz, yenilenebilir enerji üretimi artırmaya yönelik uygulamayı hayata geçirdik."