Lüksemburg 116 Ülkeye Emekli Maaşı Gönderdiğini Açıkladı!

Lüksemburg sosyal güvenlik kurumu geçen yıl 116 ülkeye emekli maaşı gönderdiğini açıkladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu ülkelerin çoğunu vatandaşları çalışmak için Lüksemburg’a gelip emekliliği hak etmiş kişilerin yaşadığı diyarlar oluşturuyor.

 

Lüksemburg sosyal güvenlik kurumu yurt dışındaki emeklilere maaş gönderdiği ülkelerin sayısının sürekli arttığını bildirdi.

 

Verilere göre Lüksemburg’ta çalışıp emekliliğe hak kazananların yarısından fazlası (Yüzde 50,9) bu küçük ülkenin dışında yaşıyor.

 

Lüksemburg dışında yaşayan emeklilerin önemli bir bölümünü elbette sınır komşuları oluşturuyor: Sabah artık olmayan sınırı geçip Lüksemburg’taki işlerine gelip, akşam sınırın ötesindeki evlerine dönenler.

 

Emekliliği hak etmiş bu “Günü birlik” göçmen işçilerin başında Fransızlar geliyor: 39 bin 427 kişi (Yurt dışındaki “Lüksemburg emeklileri”nin  yüzde 17,91’i. Fransızlar’ı 25 bin 83 emekliyle Almanlar izliyor: Toplamın yüzde 11,39’u. Üçüncü sırayı bir başka komşunun, Belçika’nın vatandaşları alıyor: 20 bin 979 kişi ya da toplamın yüzde 9,53’ü.

 

Aha sonra güneş-deniz-sakin hayat üçgeninde emekliliğin tadını çıkaranlar geliyor: Portekiz’de 9 bin 625 emekli, İtalya’da 8 bin 148 emekli.

 

Lüksemburg’tan emekli maaşı gönderilen diğer AB üyelerinden bazıları şöyle: Polonya (377 kişi), Avusturya (408 kişi), Yunanistan (70 kişi), Estonya (2 kişi).

 

Lüksemburg emeklilerinin yaşadığı AB dışındaki ülkelerden bir kaçı da şöyle: Senegal, Vietnam, Gürcistan, Reunion adası…