Lübnan'da İki Müzisyen Binlerce Yıl Öncesinin Fenike Ve Kenanit Dillerinde Şarkı Söylüyor!

Lübnan’da Tony El-Khoury ve Youssef Helayel adlı iki müzisyen Fenike ve Kenanit dillerindeki binlerce yıl öncesinin ezgilerini hayata döndürdüler. Tony El-Khoury, “Proje epeydir kafamızdaydı. Kovid-19 nedeniyle eve kapanmanın neden olduğu boşluğu fırsat bilip hayata geçirdik” dedi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Şarkıcı ve ud sanatçısı olan El-Khoury, gitarist ve müzik profesörü olan Youssef Helayel ile “Adoon” adını verdikleri ikili grup oluşturdu. Grubun adı Fenikece “Adon” sözcüğünden türetildi. “Adon” binlerce yıl öncesinin bu dilinde “Efendi” anlamına geliyor ve Kenaneliler’in en önemli tanrıları arasında yer alıyor. Bu tanrı Antik Yunan’da kurgusal bir kahramanın efsanesine dönüştü.

 

Grup, Fenike dilinde yayınladıkları albümün ilk parçasına da “Adonis” adını verdi. Antik Çağ tarihi ve folklor müziğiyle tutku derecesinde ilgili 28 ve 29 yaşlarındaki iki müzisyen, bu parçaları için Milat’tan Önce 1400 yılından günümüze ulaşmış olan en eski melodiden esinlendi.

 

Bir diğer şarkı “Nikkai’ye övgü” adını taşıyor. “Nikkai”, Anadolu’da yaşamış ve bıraktıkları çivi yazısı tabletlerle 36 şarkıyı günümüze kadar aktarmış “Hurri” halkının inancında bereket tanrıçasının adıydı



Etiketler: