Onun adı, “Beyaz alınlı kara ördek”. Türkçe’de “Sörfçü kara ördek” diye biliniyor. Özellikle erkeklerin gagaların hem çok uzun, hem de çok renkli oluyor. Bu da dişileri baştan çıkarmasında önemli bir avantaj sağlıyor Vatanı, Kuzey Amerika. Ördek türüne göre oldukça iri sayılır. (Not: 55 santimetre boyunda, 1 kilo ağırlığında.)
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
İki gün önce bu ördeklerden biri Leman Gölü’ne indi. Bugüne kadar İsviçre’de hiç görülmemişti. Haber duyulur duyulmaz İsviçre’nin her tarafından kuş ve doğa meraklıları göle akın etti.
Suda yaşayan kuşlar ve hayvanlar konusunda uzman bir İsviçreli araştırmacı makul bir açıklamada bulunmaya çalıştı: “Havalar soğuyunca Amerika’nın kuzeyinden güneye, genellikle Florida’ya iniyor. Bence en güçlü olasılık son haftalardaki çok şiddetli fırtınaların onu savurmuş olması. Atlantik’i aşıp Fransa kıyılarına geldi, oradan da Avrupa kıtasının içine, yani İsviçre’ye.”
Fransa’nın Bröton bölgesi kıyılarında son zamanlarda bir çok Avrupa’da yaşamayan kuş türünün görülmesi bu görüşü destekliyor.
“Sörfçü kara ördekler” Nisan ve Mayıs aylarında ürüyorlar. Ancak erkek ve dişi ördeklerin cilveleşmeleri kış aylarında başlıyor. Yani, şimdi. Peki, tek başına Kuzey Amerika’dan yola çıkıp İsviçre’ye kadar gelen erkek kara ördek, kendi cinsinden bir dişiyi nasıl bulacak? Kuşbilim uzmanları bu sorunun yanıtını bulabilmek için Leman Gölü’nün konuğunu gece gündüz gözlüyorlar.
Şimdilik cevapları şu: “Çok kısa sürede kendini yalnız hissedecek ve ya Kuzey Avrupa’ya uçacak, ya da vatanına dönecek.”
Etobur bir hayvan olan “Beyaz alınlı kara ördek”, yumuşakçalar, kabuklu su hayvanları ve göl böcekleriyle besleniyor. İsviçre’de aç kalmayacağı kesin. Çünkü, Leman Gölü bu hayvanlarla dolu.