Küresel Isınma Sibirya'da Ayıların Kış Uykusuna Yatmalarını Engelliyor!

Sibirya’da sıcaklığın yükselmesi, ayıların kış uykularını olumsuz etkiliyor. Bu da küresel ısınmanın somut bir sonucu olarak gösteriliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Dahası, doğadaki hayvanların iklim değişikliğinin yaşadıkları ortamdaki değişikliklere nasıl uyum sağlayacakları sorusunu gündeme getiriyor. Bu da iklim ile ekosistemler arasındaki etkileşimin daha iyi anlaşılması ve küresel ısınmanın doğadaki etkilerinin daha iyi yönetilmesi için hayati bir önem taşıyor.

 

Çok ama çok sert kışlarıyla bilinen Sibirya bugün kaygı verici bir iklim değişikliğine sahne oluyor. Çok sert kışlara direnciyle bilinen boz ayılar hiç de beklemedikleri bir sınavla karşı karşıya kalıyorlar: Mevsim koşullarına göre anormal yüksek olan sıcaklık ayıların doğal süreçlerini derinden etkiliyor, Sibirya’nın soğuk kış aylarında hayatta kalabilmek için uykuya yatan ayılar şimdi bir türlü uyuyamıyorlar.

 

Bu sonbaharda Sibirya’da sıcaklık tüm zamanların rekorunu kırdı. Ekim ayında ortalama sıcaklık 15,30 santigrat dereceydi. Bu, 1991-2020 yıllara döneminin ortalamasının 0,85 derece üstünde olduğu anlamına geliyor. Bu rekor sıcaklık ayrıca iklim değişikliğinin bölgede nasıl yoğun hissedildiğini veya yaşandığını da gösteriyor.

 

Bu değişiklikten en çok etkilenenler Sibirya’nın Amur bölgesinde yaşayan boz ayılar. Normal olarak Sibirya’nın uzun kış aylarını geçirmek sığınaklara çekilen günümüzde yarı uykulu halde ortalıkta dolaşıp duruyorlar.