Kurban Bayramı Öncesi Kurbanlık Fiyatlarında Yüksek Zam! Ne Kadar Zam Geldi?

Kurban Bayramı yaklaşırken, yem, mazot, elektrik ve nakliye gibi girdilerin fiyatlarının artışı nedeniyle kurbanlık küçükbaÅŸ ve büyükbaÅŸ hayvanların fiyatları rekor derece artış gösterdi. 

 

Kurban Bayramı yaklaşırken, yem, mazot, elektrik ve nakliye gibi girdilerin fiyatlarının artışı nedeniyle kurbanlık küçükbaÅŸ ve büyükbaÅŸ hayvanların fiyatları rekor derece artış gösterdi. Son dönemde küresel çapta yaÅŸanan ekonomik sıkıntılarla birlikte yem, mazot, elektrik ve nakliye gibi girdilerin fiyatlarının artışı nedeniyle kurbanlık küçükbaÅŸ ve büyükbaÅŸ hayvanların fiyatları rekor derece artış gösterdi.  

 

Sözcü gazetesinin haberine göre; Yem, elektrik, mazot ve nakliye giderleri kurbanlık fiyatlarında yıllık yüzde 90,6 ila yüzde 107,6 oranlarında artışlara neden oldu. Bu yıl küçükbaÅŸ kurbanlıklar 2 bin TL ila 8 bin TL aralığında, büyükbaÅŸlar ise 15 bin-60 bin TL aralığında satılacak. Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala kurbanlık fiyatları netleÅŸmeye baÅŸladı. Fiyatlar geçen yıla göre, büyükbaÅŸta yüzde 107,6, küçükbaÅŸta ise yüzde 90,6 oranında arttı. Ortalama fiyat kilogram başına; büyükbaÅŸta 29 lira 46 kuruÅŸtan 61 lira 15 kuruÅŸa, küçükbaÅŸta ise 33 lira 36 kuruÅŸtan 63 lira 57 kuruÅŸa yükseldi. Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, “Bu yıl ülkemizde ortalama fiyatların; hayvan başına büyükbaÅŸta 15 bin ile 60 bin TL, küçükbaÅŸta ise 2 bin TL ile 8 bin TL arasında deÄŸiÅŸeceÄŸi tahmin ediliyor” dedi. Bayraktar, “Üretici maliyetlerindeki ciddi artışlar bu yıl ki kurbanlık fiyat artışlarında etkili olmuÅŸtur” dedi.

 

YEM, ELEKTRÄ°K, MAZOT, NAKLÄ°YE FÄ°YATLARI ETKÄ°LÄ° OLDU

 

Yem, elektrik, iÅŸçilik, veteriner ilaç, nakliye gibi girdilerde bu yıl çok önemli yükseliÅŸler olduÄŸunu kaydeden Bayraktar, “Dolayısıyla kurbanlık fiyatları da geçen yıllara göre arttı” dedi. “Üreticilerimizin kullandıkları elektriÄŸin kilovatı geçen yıl 90,63 kuruÅŸ iken bu yıl yüzde129,4 artışla 207,94 kuruÅŸa yükseldi. Üreticilerimizin çalıştırdıkları bir iÅŸçiye ödedikleri brüt asgari ücret geçen yıl 3 bin 577 lira iken bu yıl yüzde 39,9 artışla 5 bin 4 kuruÅŸa yükseldi” diyen Bayraktar, ÅŸöyle devam etti:

 

KARS’TAN NAKÄ°L 9 BÄ°N TL’DEN 25 BÄ°NE ÇIKTI

 

“Geçen yıl mazotun litresine 7 lira 34 kuruÅŸ ödeyen üreticiler bu yıl 30 lira 8 kuruÅŸ ödemek zorunda kaldı. Yani litre fiyatında yüzde 309,8'lik artış yaÅŸandı. Mazot fiyatlarındaki artış hayvan nakillerini de etkiledi. Geçen yıl Kars ilinden; Ankara'ya 9 bin liraya giden nakliye aracı bu yıl 25 bin liraya, Ä°stanbul'a 12 bin liraya giden araç 35 bin liraya gidiyor. Yani nakliye ücretleri bir yılda yüzde 178 ile yüzde 191 arası oranlarda arttı. Bu durum son satış noktasında kurbanlık fiyatlarını da doÄŸal olarak artırdı.”

 

‘ALIM GÜCÜ DÜÅžTÜ, SATIÅžLAR YÜZDE 25 AZALACAK’

 

TZOB’un tahminine göre, bu yıl kesilecek kurbanlık sayısında geçen yıllara göre en az yüzde 25 oranında bir azalma olacak. “VatandaÅŸlarımızın bu yıl alım gücü oldukça düÅŸtü. Bu da kurbanlıklara olan talebi azalttı” diyen Bayraktar, “Emeklilere verilen bayram ikramiyesinde yapılacak ciddi iyileÅŸtirme satışları hareketlendirecektir” öngörüsünde bulundu. Bu yıl yaklaşık 720 bin büyükbaÅŸ, 2 milyon 150 bin küçükbaÅŸ, toplamda ise 2 milyon 870 bin kurbanlık hayvanın kesileceÄŸini tahmin ettiklerini belirten Bayraktar, “Yüksek girdi fiyatlarına baÄŸlı olarak bu yıl ÅŸehirlerde daha az kurbanlık çadır, dolayısıyla daha az kurbanlık göreceÄŸiz” diye konuÅŸtu.



Etiketler: