Kuduz hastalığı çok riskli ve erken müdahale edilmesi zorunlu bir hastalıktır. Kuduz belirtileri ve semptomlarının görülmeye başlandığı her vakada tedavi edilmediği takdirde, hastalık bireyin ölümüne kadar neden olabilir. Ülkemizde kuduza yakalanma ve bulaştırma olasılığı en yüksek türler arasında at, eşek, inek, keçi, kedi, ve köpek gibi evcil hayvanlar vardır. Devamında ise ayı, çakal, domuz, kirpi, kokarca, köstebek, kurt, tilki, sansar, yarasa gibi yabani hayvanlar da bulunur.
Kuduz Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Acibadem'deki habere göre; Kuduz enfeksiyonuna kuduz virüsü neden olur. Kuduz virüsü hasta hayvanların ısırmaları sonucu oluşan yaralar insanlara geçerek hastalık oluşturur. Kuduz riski taşıyan yaralanmaların hemen hepsi nedensiz saldırılar ile oluşur. Hayvanlar bir şeyler yerken, kendilerine verilmiş bir yiyecek tekrar alınmak istenirse, hayvanın canı yakılırsa, yavruları olan hayvanların yavrularına dokunulduğunda veya yaklaşıldığında kuduz olma riskiyle karşı karşıya gelebilirsiniz. Bir başka örnek vermek gerekirse, sürüyü ya da bir bölgeyi korumak amacıyla yetiştirilmiş bekçi köpeklerin, bölgelerine girildiği anda meydana gelen ısırma olayları da kuduz olma riskini beraberinde getirir. Hatta açık yaraları olan kişiler, hasta hayvanların salyaları ile kirlenmiş ayak ve pençeleri ile tırmalamaları sonucu da kuduz virüsünü alabilirler.
Kuduz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kuduz hastalığının belirti ve semptomları, grip ile hemen hemen aynıdır. Herhangi bir hayvan tarafından ısırılan her birey acil tıbbi yardım almalıdır. Daha garantili bir yaklaşım olarak birey ısırılıp ısırılmadığından emin olmadığı durumlarda da tıbbi yardıma başvurmalıdır. Kuduz hastalığı için en çok ortaya çıkan belirti ve semptomlar arasında;
-Ateş
-Baş ağrısı
-Ajitasyon
-Akıl karışıklığı
-Anksiyete
Aşırı tükürük üretimi
-Halüsinasyonlar
-Hiperaktivite
-Isırılan bölgede duyu değişikliği
-Kısmi felç
-Kusma
-Mide bulantısı
-Uykusuzluk
-Yutma güçlüğü ve yutma güçlüğü nedeniyle sıvı içmeye karşı geliştirilen korku hissi bulunur.
Kuduz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bir kişinin kuduz olduğunu düşündüğü takdirde; 15 dakika boyunca sabunlu su, povidon iyot veya deterjan ile hemen her türlü ısırıkları ve çizikleri yıkamalıdır. Bu viral parçacıkların sayısını en aza indirebilir. Daha sonra ise hiç vakit kaybetmeden tıbbi bir yardım alınmalıdır. Bu yardım sonucunda bazı testler yaptırılır. Laboratuvar ortamında incelendiğinde ve kesin kuduz teşhisi konuluduğunda bir dizi kuduz aşısı yapılır..
Ne yazık ki çok az sayıda insan kuduzdan kurtulmayı başarabilmiştir. Çoğu vaka semptomları geliştiğinde ölümcüldür. Bu aşamada etkili bir tedavi de yoktur.