Kramp Neden Oluyor? İşte Detaylar!

Kramp kasların istem dışı büzülmesi anlamına geliyor. Krampa yoğun bir çaba harcamak da neden olabiliyor, bir hastalığın yan etkisi olarak da ortaya çıkabiliyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Sporcular ve bazı hastalıklara yakalanmış olanlar, krampı çok iyi biliyorlar. Ama hemen belirtelim; herkes hayatının bir evresinde bu rahatsızlığı yaşıyor.

 

Kaslar neden ve nasıl irade dışı büzülüyor? Cevabı gruplara ayırmak gerekiyor r.

 

1-Sporcu krampı: Bir sporcu ne kadar özenli veya dikkatli çalışırsa çalışsın, krampa yakalanabiliyor. Nedeni henüz tam olarak çözülemedi. Ancak en çok kabul gören açıklama şu:Harcanan çabanın neden olduğu terleme, asit, özellikle de sodyum açığına yol açıyor. Asit eksikliği kasların aşırı çalışması, bu da büzülmeleri sonucunu getiriyor.

 

2-Gece krampı: Yetişkinlerde, özellikle de yaşlılarda sık görülen bu kramp, genellikle uykuda meydana geliyor. Olası nedenleri: Su kaybı, mineral oranının düşmesi veya kan basıncının azalması.

 

3-İkinci derece kramp: Adından da anlaşılacağı gibi bu krampı bir hastalık veya görülmekte olan tedavi tetikliyor. Bu ikinci ya da detay krampa neden olan rahatsızlıkların listesi hayli uzun. Bir kaçını sayalım: Diyabet, siroz, varis, MS Multpl Skleros. Hastalığın tedavisi için kullanılan bazı tür ilaçlar da kramp yapabiliyor: İdrar sökücüler, müshil ilaçları kortizonlu ilaçlar, depresyon tedavisinde kullanılan  “Beta bloker” ilaçlar gibi…



Etiketler: