Kovid-19 Dönemi Sonrası Yüksek Tansiyon Vakalarında Patlama Oldu!

Yüksek tansiyon dünyanın tüm kıtalarında ve hemen hemen tüm ülkelerinde halkın ortalama yüzde 30’unu etkiliyor. Bu yüzde 30’luk dilimin yarısına yakını yüksek tansiyonu olduğunu bilmiyor, diğer yarısının çoğu da tansiyonunu ölçmüyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

“The New York Times” gazetesinin görüşlerine başvurduğu Harvard Üniversitesi doktorlarından ve yüksek tansiyon konusunda geniş çaplı araştırma yapmış olan bir ekibi yöneten Rishi K. Wadhera, yüksek tansiyon derecelerinin hala Kovid-19 öncesi dönemine inmediğini anlattı.

 

O kadar ki, yüksek tansiyon kanserden sonra başlıca ölüm nedeni haline geldi. Bu rahatsızlık kronik hastalıklarla bir araya geldiğinde ölüm riski çok daha fazla artıyor. Kan damarlarındaki basıncın çok artması diye tanımlanan yüksek tansiyonun nedenleri birden fazla: Aşırı alkol tüketimi, sigara, kötü beslenme rejimi, obezite, kronik stres, egzersiz eksikliği… Kovid-19 salgınından bu yana yaşam biçiminin veya alışkanlıklarının kötüleşmesi de vakaların artışında ciddi bir rol oynadı.

 

Bazı durumlarda yaşam biçimini değiştirmek yeterli olabilir ama daha ciddi vakalarda ilaç kullanmak ve düzenli olarak tansiyonunu ölçmek gerekir.