Körfez ülkelerinin bütçe dengesi için kaç dolarlık petrol gerekli? Bloomberg HT'de yer alan araştırmada Körfez ülkeleri olarak bilinen, Suudi Arabistan, Katar, BAE, Bahreyn, Umman ve Kuveyt'in bütçe dengesi için ne kadarlık bir petrole ihtiyaç duyduklarına yer verildi. Peki Körfez ülkelerinin bütçe dengesi için kaç dolarlık petrol gerekli? Cevaplar haberimizde..
Körfez ülkelerinin bütçe dengesi için kaç dolarlık petrol gerekli? Bloomberg HT'de yer alan araştırmada Körfez ülkeleri olarak bilinen, Suudi Arabistan, Katar, BAE, Bahreyn, Umman ve Kuveyt'in bütçe dengesi için ne kadarlık bir petrole ihtiyaç duyduklarına yer verildi. Peki Körfez ülkelerinin bütçe dengesi için kaç dolarlık petrol gerekli? Cevaplar haberimizde..
Bloomberg HT’nin haberine göre; Körfez ülkelerinde bütçe dengesi için gerekli olan petrol fiyatları geri çekilmeye devam ediyor. 2022 yılında petrol ihracatçısı olan Orta Doğu ülkelerinin bütçelerini dengeye koyması için gerekli olan petrol fiyatı geçen yıla göre geriliyor. Ortalamaların üzerinde gerçekleşen petrol üretimi ve hükümetlerin petrole olan kısıtlı harcamaları etkili oluyor. Özellikle Suudi Arabistan, Umman ve Katar gibi ülkelerde ciddi oranda geri çekilme yaşanırken, Bahreyn cephesinde aynı senaryo geçerli değil. Körfez ülkelerinde 2023 yılına gelindiğinde bütçe için gerekli olan petrol fiyatı en düşük iki ülke; varil başına 53.1 dolar ile Kuveyt ve 59.1 dolar ile Katar yer alıyor. Diğer taraftan Bahreyn 122 dolar ile en yüksek konumda iken, bölgenin en büyük üreticisi Suudi Arabistan’da fiyat 70 doların altına geriliyor.
Suudi Arabistan 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 85,1 dolar iken, bu yıl 79,2 dolara çekildi Bahreyn’in 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 128,9 dolar iken, bu yıl 127,5 dolara çekildi
Umman’ın 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 71,6 dolar iken, bu yıl 73.0 dolara yükseldi
BAE 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 69,2 dolar iken, bu yıl 76,1 dolara yükseldi
Kuveyt’te 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 68,6 dolar iken, bu yıl 52,5 dolara çekildi
Katar’da 2021 yılında bütçe için gerekli olan petrol fiyatı 55,1 dolar iken, bu yıl 56 dolara çekildi
Dünya genelinde yaklaşık günlük 100 milyon varil petrol üretilirken, bu üretimin yaklaşık yüzde 20’si 6 körfez ülkesi tarafından tedarik ediliyor. İhracat cephesinde de önemli konumda olan körfez bölgesi, pandemide fiyattaki oynaklıktan ve talebin daralmasından makro olarak ekonomileri ciddi oranda etkilendi. Pandemi ile birlikte sektörde artan arz-talep dengesindeki belirsizlik; akabinde omikron varyantı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile perçinlendi. Fakat küresel aşılanma oranın artması, vaka sayılarındaki azalma ve mobilitenini artması talebi pandemi öncesinin üzerine çekti. Artan talep karşısında petrol üretici kartellerin arzı aynı cömertlikte yükseltmemesi fiyatlarda ciddi oranda artışlara sebep oldu. 2021 yılında ortalama brent petrol fiyatı 71 dolar seviyesinde iken, 2022 yılının ilk çeyreğinde 97,6 dolara çıktı.
Bu yılın ikinci çeyreğinde ise fiyatlar hali hazırda 112 dolara yükseldi. Yılbaşından bu yana ortalama 104 dolar seviyesinde olan brent petrol fiyatları karşısında Bahreyn dışında tüm körfez ülkeleri şimdilik yüksek fiyatların keyfini çıkarıyor. Fakat dünyanın en büyük petrol tüketicileri tarafında durum ayrışıyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicileri arasında yer alan Çin ve Hindistan, Rusya’dan iskontolu ural petrolü ile rezervlerini dolduruyor. Bugün Brent petrol fiyatı 110 dolardan işlem görürken, ural petrolü 75 dolar seviyesinde. Son verilere göre, Mayıs'ta sona eren 3 ayda Rusya'nın Asya'ya ham petrol ihracatı yüzde 347 artarken, Hindistan'ın aldığı Rus petrolü miktarı Mart-Mayıs döneminde 2021'in aynı dönemine göre yüzde 658 artış gösterdi.