Kıyamet Buzulu Bilim İnsanlarını Korkuttu! Kıyamet Sanılandan Yakın!

Suların yükselmesi bilim kurgu filmlerinin konusu olmaktan çoktan çıktı Bilimsel bir gerçeğin ta kendisi oldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Şimdi tüm bilim insanlarının gözü “Kıyamet buzulu”nda. Hızla erimekte olan buzul kaçınılmaz ve eşi görülmemiş bir çevre felaketine yol açacak.

 

“Thawaites buzulu” denilen “Kıyamet buzulu” Batı Antarktika’nın en görkemli yapısı. İngiltere büyüklüğünde olan buzulun kalınlığı yer yer 2 bin metreyi aşıyor. Ayrıca 120 kilometreyi geçen genişliğiyle dünyanın en dinamik buzullarından biri. Batı Antarktika’daki buzul tabakasının kilit taşı o.

 

İşte bütün bunlar nedeniyle “Kıyamet buzulu”ndaki değişiklikler çok yakından izleniyor. 2018’den bu yana ‘National Science Foundation” (ABD) ve “Natural Environment Research Counci” (İngiltere) buzuldaki küçülmeyi neredeyse günü gününe takip ediyorlar. Ve son teknolojileri kullanıyorlar: Su altı robotlar, buzuldaki çatlama ve kırılmaları öngörebilecek bilgisayar programları bilim insanlarının öngörü senaryolarını geliştirmelerine imkan verdi

 

Ama buzulla ilgili haberleri de kötüleştirdi.

 

Son verilere göre, buzulun erimesi ve küçülmesi en karamsar tahminlerin de ötesinde. 80 yıldır buzulun küçülmesi devam ediyor ve son 30 yılda bu baş döndürücü bir hıza ulaştı.

 

“Kıyamet buzulu” ve çevresindeki buzulların okyanusun sularına karışmaları son yıllarda iki katından fazlaya çıktı. Bu buzulun erimesininin denizlerdeki su seviyesinin yükselmesine katkısı yüzde 8 dolaylarında. Yani yılda 4,6 milimetre.

 

“Kıyamet buzulu” tümüyle çökerse okyanuslardaki su düzeyini 65 santimetre yükseltecek. Bu da kıyılarda ve adalarda yaşayan yüz milyonlarca insan için ölümcül tehdit oluşturacak.

 

Daha sonra sıra Antarktika’daki tüm buzul tabakasının çözülmesine gelecek. Bu da denizlerin seviyesini 3,3 metre yükseltecek. Sonuç: Sadece Pasifik adaları değil, New York’tan Londra’ya kadar deniz kıyısında veya deniz yakın bölgelerdeki yüzlerce büyük kent haritadan silinecek.

 

Böyle bir gelişmenin ekosisteme indireceği darbeyi ise hiç düşünmemek en iyisi.

 

Ne yazık ki, en iyimser senaryolar bile “Kıyamet buzulu”nun erimesinin hızlanmasının en geç 23’üncü yüzyılda Batı Antarktika’nın tüm buzul tabakasının yok olacağını gösteriyor.

 

Sonra? Kıyamet!



Etiketler: