Kırmızı Şarap Neden Baş Ağrısı Yapar?

Güzel bir yemek, yanında bir kadeh kırmızı şarap… Ve sonra baş ağrısı! Bilim insanları bazı kişilerin kırmızı şarap içtikten sonra sistemli olarak baş ağrısı çekmelerinin nedenini bulduklarını düşünüyor, “Binlerce yıllık bu gizemi galiba çözmek üzereyiz” diyorlar.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Aşırı alkol tüketiminin ertesi sabah yol açtığı “Akşamdan kalma” rahatsızlığının aksine, bir kadeh kırmızı şarap içmek bile bazı kişilerde 30 dakika, en fazla 3 saat sonra şiddetli baş ağrısını tetikleyebiliyor.

 

Bu konuda bir çok teori var. Bazıları şarapta hem var olan, hem de üreticilerin koruma amaçlı olarak ek olarak kattıkları “Sülfit”in bu baş ağrılarının nedeni olduğunu iddia ediyorlar. Ancak “Sülfit” meyvelerde, özellikle de kuru meyvelerde, ayrıca soyada ve beyaz şarapta da bulunuyor ama onların hiç biri baş ağrısına yol açmıyor.

 

Bazıları ise baş ağrısının sorumlusu olarak vücudun bağışıklık sisteminde bir sıkıntı doğduğunda kendini korumak için doğal olarak ürettiği “Histamin” denilen “Aminoasit”i gösteriyorlar. Ancak bilim insanları bu iddianın da doğru olmadığını kanıtladılar.

 

Peki, geriye ne kaldı?

 

Kaliforniya Üniversitesi bilim insanlarının yaptıkları bir araştırma, kırmızı şaraba bağlı bağ ağrılarının gerçek nedeninin, sağlığa çok faydalı bir antioksidan olan “Kuersetin” adlı molekülden kaynaklandığını gösterdi.

 

(Not: Kuersetin, bir çok meyve, tohum ve sebzede bulunan bir pigment. Vücut sağlığını sürdürmekte ve kormumakta yardımcı olan bu bileşik. Güçlü antioksidan özelliklere sahip. Ayrıca vücutta iltihap oluşmasını önlemekte de önemli rol oynuyor.)

 

Ancak “Kuersetin” alkolle birleşince “Asetik asit” diye bilinen zehirli bir bileşime dönüşüyor, bu da bazı kişilerde baş ağrısına yol açıyor.

 

Peki, bu ağrıları önlemenin veya gidermenin yolu var mı? İşte uzmanların önerileri:

 

-Başınızın ağrımaya başladığını hisseder hissetmez, kırmızı şaraptan beyaz şaraba ve şampanyaya dönün. (Elbette, “Bu kadar yeter” diyerek o akşam için içmeye son verebilirsiniz.)

 

-Su kaybı da baş ağrısına neden olabilir. Şarap kadehini dudağınıza götürmeden önce bir bardak su için. Sonra her kadehten önce bir bardak su içmeye devam edin.



Etiketler: