Kerbela olayı nedir? Anması nasıl yapılır? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Kerbela olayı ile ilgili bilgileri sıklıkla merak ederlerken bu konudaki araştırmalarına devam ediyorlar. Peki Kerbela olayı nedir? Anması nasıl yapılır? Cevaplar haberimizde..
Kerbela olayı nedir? Anması nasıl yapılır? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Kerbela olayı ile ilgili bilgileri sıklıkla merak ederlerken bu konudaki araştırmalarına devam ediyorlar. Peki Kerbela olayı nedir? Anması nasıl yapılır? Cevaplar haberimizde..
Her sene Muharrem ayının 10. günü anılan Kerbela olayı bu sene bugün (28 Temmuz Cuma) idrak edilecek. Kerbela anmasının nedenleri ve tarihte yaşanan bu katliama ilişkin bilgileri haberimizde derledik. Kerbela olayı, Hz. Ali ile Hz. Muaviye arasında yaşanan Sıffin Savaşı'nın ardından İslam dünyasında baş gösteren ayrılıkların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Hz. Ali yaklaşık 5 yıl süren halifeliği sonrası 661 yılında Hariciler'den Abd’ûr-Rahmân İbn-i Mûlcem tarafından gerçekleştirilen bir suikastte hayatını kaybetti ve iktidar 20 yıllığına Muaviye'de kaldı. Hz. Ali’nin öldürülmesi üzerine Hz. Hasan, halifeliği Muaviye’ye bırakmak zorunda kalmış ve Muaviye de kendinden sonra halifeliğin Hz. Ali’nin diğer oğlu Hz. Hüseyin’e geçeceğinin sözünü vermiştir. Ancak Muaviye’nin ölümün ardından halifelik kendi oğlu Yezid’e geçince, Küfe halkı Yezid’in halifeliğini tanımayarak Hz. Hüseyin’e mektup yazmışlar ve kendisine olan bağlılıklarını bildirmişlerdir. Küfe’den gelen bu mektup üzerine beraberindeki bir ordu ile Küfe’ye gelen Hz. Hüseyin ile Yezid’in ordularının karşılaşması tarihte Kerbela Olayı olarak isimlendirilmiştir.
Kerbela Olayı Ne Zaman Yaşanmıştır?
Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir.
Kerbela Anması Nasıl Yapılır?
Kerbela katliamı her sene İstanbul Halkalı'da düzenlenen evrensel Aşura Matemi Merasimleri’nde anılır. Merasimlere her sene binlerce kişi katılır. Bu tören Aşura gününü en iyi şekilde anlatması yönünden UNESCO tarafından en iyi Aşura Merasimi seçilmiştir
Halkalı’daki Zeynebiye Caddesi’nde Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin 1384. yılı vesilesiyle "Geleneksel Aşura Matem Merasimi" bu yıl da düzenlenecek. Törene katılanlar, "Lebbeyk ya Hüseyin" şeklindeki nida ve dualarla gözyaşı döktü. Katılımcılar, okunan mersiyelere göğüslerine vurarak eşlik eder. Kerbela Anması'nın bir diğer adresi de Kars'tır. Geçen yıl düzenlenen Kerbela anması grubundakiler Faikbey Caddesi'nden Işıklı Ehlibeyt Camisi önüne kadar mersiyeler eşliğinde sine dövüp, vücutlarına zincir vurdu. Okunan mersiyelerde bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı. Siyah elbise giyen kadınlar, ellerinde dev zülfikar kılıcıyla yürüyüşe katıldı. Yürüyüşte çocukların taşıdığı, üzerinde "Hazreti Ali Asger (A.S)" yazan sembolik tabut dikkati çekti.