Kendini Tehlikede Hissettiğinde Cenine Düşen Deniz Anası Keşfedildi!

Norveç’teki Bergen Üniversitesi biyolojistleri bilimsel ade “Mnemiopsis leidyi” olan bir deniz anası türünün ölümcül bir tehlikeyle karşılaştıklarında larve, yani cenin durumuna dönütüklerini şaşkınlıkla belirlediler. Hayvan daha sonra yeniden büyümeye başlıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İnsanlar deniz analarını pek sevmez. Çünkü ısırırlar, yüzmeyi zorlaştırırlar. Bergen Üniversitesi’nin inanılmayacak, hatta insanın kanını donduracak buluşu bu hayvana bakışımızı değiştirebilir. Bu buluşa göre, deniz anaları bir ölümcül tehlike hissettiklerinde anne rahmindeki durumlarına dönüşebiliyorlar.

 

Sözünü ettiğimiz deniz anası Atlantik’in doğu sularında yaşıyorlar. Bergen Üniversitesi bilim insanlarından Joan Soto-Angel ile Pawel Burkhardt, onları 6 yıldan beri gözlüyorlar. Önce sinir sistemlerini incelemekle işe başladılar, sonra ölmediklerini farkedip bu sırrın nedenini araştırmaya başladılar.

 

Araştırma boyunca onları her türlü testten geçirdiler: Aç bıraktılat, ağızlarımım çevresindeki dokuları kestiler. Ancak deniz anaları ölmüyor, yaralı durumdayken birkaç milimetrelik larveye dönüşüyorlardı.

 

Hayvanlar rahat bırakılıp yeniden beslenmeye başlandığında larveler yeniden deniz anasına dönüşüyordu. Hatta üreme işlevlerini de bıraktıkları yerden devam ettiriyorlardı.